Vereffenen

Verstoorde relatie

‘Ja, maar hij heeft het mij al zo vaak moeilijk gemaakt!’ ‘Ik vergeet nooit wat zij mij toen heeft aangedaan!’

Dergelijke uitspraken hoor ik regelmatig bij mijn coachklanten. Iemand deed iets verkeerd, of iemand zei iets wat niet goed viel. De ander reageert suboptimaal. Je zegt er wel iets van, maar het heeft niet het gewenste effect.  Oorzaken daarvoor zijn bijvoorbeeld:

  • Je beleefdheidsnormen, waardoor je de emotie inhoudt.
  • De behoefte om harmonie te bewaren (conflicten te vermijden).
  • De moeite om feedback correct te formuleren.
  • Het gevaar je emotie niet in de hand te houden.
  • Gemakzucht: ‘Laat maar….’

Neerwaartse spiraal

Gevolg van het niet op een goede manier zeggen wat er speelt is dat je deze gebeurtenis meeneemt, opslaat en onthoudt. Wanneer je dezelfde persoon weer tegenkomt ben je gewaarschuwd. Die eerste keer heb je je mening gevormd over die persoon. Gevolg is dat je volgende contactmomenten door diezelfde bril blijft zien, waardoor je mening vaak wordt versterkt. Je vindt nieuw bewijs van je gelijk. De relatie raakt steeds verder verstoord. Uiteindelijk ga je elkaar zoveel mogelijk uit de weg.

 Hobbels

Helaas gebeurt het regelmatig dat dit soort ‘hobbels’ een goede verstandhouding in de weg staan. Niet dat het een echt conflict wordt, maar zo’n misverstand ontstaat snel en kan lang in de weg zitten. Zelfs wanneer beide personen dit niet wensen. Diep in hun hart gaan ze misschien graag goed met elkaar om.

Wat eigenlijk nodig is, is het vermogen om deze hobbels ‘glad te strijken’.

Vereffenen

In een van mijn laatste coachgesprekken met iemand kwam dit fenomeen aan de orde. Er speelde nog iets wat tussen mijn coachee en die ander in de weg stond. Hij had daar nog wat mee te ‘vereffenen’. Precies het woord dat ‘gladstrijken’, of ‘hobbels wegnemen’ betekent. Maar vereffenen betekent ook dat je nog een ‘oude schuld’ inlost. En dat is wat hij heeft te doen. Hij herkende dat hij deze ‘schuld’ voortdurend met zich mee draagt en een zware last vormt. Door dit te onderzoeken en op een goede wijze bij de betreffende persoon ‘in te lossen’, ontstaat er ruimte, lucht, vrijheid. Bovendien bouwt het de relatie weer op.

Kort gezegd zie ik dit fenomeen vaak als volgt terugkeren. Het vermijden van een conflict met een ander (harmonie bewaren) leidt meestal tot een conflict met je zelf. Je baalt ervan dat je je punt niet hebt gemaakt. Soms vergroot het de boosheid (op jezelf) en krijgt het daardoor nog meer lading. Een ‘hobbel’ wordt zo een hele ‘berg’.

Herstelwerk

Misschien is deze zomer wel het juiste moment om bij jezelf eens na te gaan welke ‘hobbels’ jij nog hebt glad te strijken. Wat heb je nog met anderen te vereffenen om je zelf meer ruimte te geven en vrij te maken. En vooral: om met jouw dierbare relaties weer opbouwend om te gaan.

Als het je niet zelfstandig lukt, zoek dan iemand die je erbij kan helpen. Je kunt mij hier altijd over appen of bellen op 06 44264418.