Hoogste tijd om goede contacten aan te halen!

Gelukkig ontstaat er weer wat ruimte na enige versoepeling van Coronamaatregelen. Dan is het nu de tijd om je goede contacten weer eens aan te halen. Niet alleen goed voor samenwerking, maar ook voor mensen die bovenal van nature sociale wezens zijn.

Op zijn best hebben we contacten op andere manieren wel onderhouden, zoals via telefoon, mail, Whatsapp, Zoom of Teams. Maar voor de doorsnee mensen blijkt toch niets boven echt sociaal contact te gaan.

Langduriger contact via digitale manier onderhouden blijkt lastiger te zijn dan we allemaal denken. Er zijn allerlei onderzoeken over verschenen, met resultaten die die er niet om liegen. Gisteren nog hoorde ik over de lancering van een boek over kinderen en hoe zij het gedwongen isolement hebben ervaren. Soms ronduit schokkende ervaringen, waarin voor mij bleef hangen dat sommigen na een intentie om goed contact met vriendjes te onderhouden daar in het begin nog wel hun best voor deden, maar waar dat gaandeweg tot een minimum beperkt werd.  Kinderen zijn net mensen.

Des te meer is het zo belangrijk dat we elkaar weer daadwerkelijk kunnen ontmoeten.  Ik kan daarover meepraten. Een van mijn recente ontmoetingen is met iemand geweest die ik al jaren ken, maar die ik al een hele tijd niet meer daadwerkelijk had ontmoet. Het deed ons beiden goed elkaar weer te zien en te spreken en we bleken elkaar ook meer dan genoeg te vertellen te hebben. En dat ondanks het feit dat we elkaar de afgelopen 2 jaar best af en toe telefonisch spraken. Letterlijk deed onze ontmoeting ons goed.

In de media wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat we weer uit eten kunnen of een museum of iets dergelijk kunnen bezoeken.  Dat onderschrijf ik ook volledig. Wat ik extra onder de aandacht wil brengen is het effect van weer echt met mensen te spreken. Dat is leuk, het is fijn en de kans is groot dat je elkaar veel te vertellen hebt. En dat geeft na de ontmoeting weer prettige stof tot nadenken. Verrijking dus!

De zomervakantie komt eraan. We kunnen er weer op uit. Maar de rustige zomermaanden geven ook de gelegenheid eens iets anders toe doen.  Ik doe een suggestie: zoek eens wat mensen op die je een hele tijd niet meer hebt gezien, ga er eens zonder dieperliggende belangen en zonder pretenties het gesprek weer eens mee aan. Ervaar hoe waardevol dat is.

Ik ga dat ook doen, dus het kan maar zo zijn dat ik je binnenkort eens bel voor het maken van een afspraak.  Maar ik sta er ook voor open dat je daarvoor weer eens belt.  Gewoon voor de ontmoeting. Graag tot spoedig.

Alex Janssen 06-15063731 (Whatsappen is ook prima)