Ontsnappen is mogelijk!

‘Ik zie geen uitweg meer!’ Regelmatig hoor ik mensen dit wel eens verzuchten. Zowel privé als zakelijk, individueel als in teams. Sommigen lukt het kennelijk om voortdurend in ellendige situaties te belanden. Ze lijken er niet uit weg te kunnen blijven. Na enige tijd ontstaat een gevoel van onvermijdelijkheid: er is geen uitweg meer. Het wordt als vaststaand feit aangenomen. Eerlijk gezegd begrijp ik het van sommigen ook nog.

Ik ken mensen die van de ene in de andere narigheid belanden. Waar de situatie hopeloos lijkt. Hier lijkt ‘De wet op behoud van ellende’ aan het werk. Desondanks weiger ik te geloven dat er geen uitweg is. Er is altijd een oplossing mogelijk. Je kunt altijd ontsnappen!

Sinds kort werken we samen met de Escaperoom ‘De berechting’ in Lochem. Deze escaperoom is speciaal ingericht om met teams aan de slag te gaan. Hier wordt in een stresssituatie haarfijn duidelijk hoe het er aan toe gaat in een team. Wie treedt naar voren, wie trekt zich terug? Hoe wordt er geluisterd? Maakt men afspraken en houdt men zich daar ook aan? Hoe liggen de verhoudingen? Wat vinden teamleden echt van elkaar? In zo’n escaperoom zie je ook niet direct uitwegen. Zit je letterlijk gevangen tussen vier muren. Maar ook gevangen in je eigen routine van denken. Hier vrij van worden, ‘out of the box’ denken, maakt dat je oplossingen gaat vinden die je eerst niet zag. Dan blijkt altijd dat er meer mogelijk is dan je dacht. Dat je de neiging hebt te snel op te geven, of te lang de bekende, doodlopende wegen blijft bewandelen.

Dat laatste is immers dé oplossing voor situaties waarin je geen uitweg meer ziet. Je moet zoeken waar je voorheen niet keek. Nieuwe wegen bewandelen, het onbekende onderzoeken. Meestal stuit dat op weerstand; het nieuwe is onbekend en daarmee onzeker. Dat boezemt angst in, geeft stress en remt je af. Toch, wanneer het je lukt over die drempel te stappen, dan ontstaan nieuwe mogelijkheden. Dan vind je uitwegen uit benarde situaties. Dit in je eentje doen is niet eenvoudig. Met anderen hierover spreken en open staan voor suggesties die echt helpen is dan een goede weg. Vindt de juiste persoon op het juiste moment!

Bij teams werkt het net zo, maar is het iets complexer. De groepsverhoudingen, de onderlinge relaties, bepalen of er geschikte oplossingen worden gevonden. Vullen teamleden elkaar aan, versterken ze elkaars oplossend vermogen, of ondermijnen ze juist elkaars creativiteit? Veel teams, vooral die al langer met elkaar samenwerken, hebben een sfeer, of cultuur opgebouwd die hen bindt aan oude bekende patronen. Veranderen of vernieuwen is niet aan de orde en druist vaak in tegen de gevestigde orde. Korte termijn belangen van individuen blokkeren het lange termijn belang van het team! Zo’n team kan ook een gevoel van ‘gevangenschap’ ervaren, geen uitweg meer zien. Ook daar zie je dat lange tijd oude oplossingen voor nieuwe vraagstukken worden ingezet, waardoor men vastloopt.

Dit is precies wat je ervaart in een escaperoom! In een dergelijke situatie moet je wel uit je routine stappen om oplossingen te ontdekken. Zeker wanneer je dat met het bestaande team doet ontstaat een dieper inzicht in hoe dit in de dagelijkse praktijk ook zou kunnen. Met een goede feedback en een verbinding met de eigen werkelijkheid leert het team haar eigen effectiviteit enorm te vergroten. Dit kan hen helpen sneller, betere oplossingen te bedenken. De kracht van de aanwezige teamleden wordt beter ingezet en iedereen krijgt het gevoel er toe te doen. Dan is er sprake van effectief samenwerken! Dan komen oplossingen in zicht die voorheen verborgen bleven. Je leert anders te kijken naar hetzelfde, waardoor je meer (mogelijkheden) ziet. De angst om een andere weg in te slaan neemt af. Onzekere wegen veranderen in interessante avonturen die jou, of jouw team verder brengen dan je eerst voor mogelijk hield. Hoe mooi kan het zijn. Hoe gaat het jou of jouw team in 2019 lukken nieuwe, onbekende wegen in te slaan? Om te zoeken waar je nog nooit bent geweest? Het avontuur aan te gaan? Je echt te bevrijden van de knellende routines? Ontsnappen is mogelijk!

Voor meer informatie, of zo maar een gesprek: 06 44264418. Nieuwsgierig naar de Escaperoom? Klik dan hier voor de site van ‘De berechting’.