Leer elkaar kennen, ook als collega’s !
Ken je dat? In een paar dagen lees je verhalen en je ziet filmpjes die allemaal iets met elkaar gemeen hebben. Het overkwam mij enkele weken geleden. Totaal verschillende informatiebronnen met een zelfde soort boodschap. Was ik net bekomen van de filmpjes die ik zag op de NOS app, lees ik in het MT (Management Team, een blad voor business managers) een aantal artikelen die naadloos daarbij aansluiten. Ook zij roepen op om als collega’s elkaar op persoonsniveau te leren kennen, omdat dat een grote meerwaarde heeft voor de organisatie.
Oproep tot oprechte betrokkenheid
Het begon met een blog over een bijeenkomst in Ede, waar een imam en een dominee ( Odaci & Koetsier) een interactieve avond verzorgden over bruggen bouwen tussen mensen en groepen in de samenleving. Enkele dagen later zag ik het filmpje over een Israëlische en een Palestijnse man, allebei vader, die vrienden werden en elkaar steunen. Gevolgd door een filmpje van 14 prominente geestelijk leiders van uiteenlopende wereldgodsdiensten. Hun boodschap aan mensen, waar ook ter wereld, is: focus niet op verschillen, maar sluit vriendschap met volgers van alle godsdiensten, ook met hen die heel anders denken. ‘Een van de mooiste dingen van tijd doorbrengen met mensen die anders zijn dan jij, is dat je ontdekt hoeveel je gemeenschappelijk hebt.’ Ik citeer uit het MT ‘Het is onmogelijk een hekel te hebben aan iemand wiens verhaal je kent.’ (Andrew Solomon, bestseller auteur over identiteit en leiderschapskwaliteiten). Iets verderop lees ik in een artikel; ‘Wie zichzelf in de tegenstander kan verplaatsen en het conflict van de andere kant kan bekijken, komt los van de ingebakken vooroordelen’. Een uitspraak van Daniël Shapiro, n.a.v. zijn boek ‘Duurzaam onderhandelen’. Hij ziet empathie als remedie tegen het tribale denken. Zowel burgers, geestelijk leiders als auteurs van management boeken roepen nu (zomer 2017) op om de tijd te nemen elkaar (ook als collega’s) beter te leren kennen.
Lessen voor nu
Interessante gedachtes van autoriteiten op het gebied van diversiteit. Ik vraag mij dan direct af hoe wij dat dan doen. Hier en nu. Hoe goed ken jij je collega’s en wat weten zij over jou als persoon? Is er onderlinge betrokkenheid en vertrouwen? Geeft je leidinggevende je de ruimte en mogelijkheden om te investeren in de band tussen collega’s onderling?
Collega’s die elkaar goed kennen hebben doorgaans meer voor elkaar over. Ze bekommeren zich om elkaar en hebben wederzijds respect. Dat voorkomt strijd en spanningen binnen het team. Tevens verkleint het de kans op ziekteverzuim en burn-out. Kortom, het verhoogt de kwaliteit van het werk in welke branche dan ook.
Ook elkaar beter leren kennen? Mail naar Symion: info@symion.nl
Marrie Stoffer, specialist diversiteit