De bron ervaren

De ZomerOntmoetingen van Symion zijn inspirerende bijeenkomsten, waarin we als deelnemers ‘er even uitgaan’. Uit de sleur van de dag elkaar ontmoeten en inspireren. Ook letterlijk ontmoeten; je moet niets, alles mag. Wat dat betreft lijkt het op vakantie, waarin je ook vaak nieuwe ideeën opdoet. Zo ook bij de ZO ‘Terug naar de bron’.

Alex nodigde ons uit in deze ZO op zoek te gaan naar je eigen bron. Wat is hetgeen jou voedt en er voor zorgt dat je in je kracht staat. Soms is het nodig om even stil te worden en tot rust te komen. Dan ontstaan goede ideeën of oplossingen voor (onbewuste) vraagstukken. Overigens een fenomeen wat meerdere deelnemers herkenden.

Een onderdeel van het programma was een wandeling langs een van de sprengen die rondom Apeldoorn gegraven zijn. Sprengen zijn bewust gegraven beken die door een natuurlijke bron worden gevoed.

Bij de start van het programma stelde Alex de vraag naar wat de bijeenkomst zou moeten opleveren. Waar ben je nieuwsgierig naar? Vragen die mij triggeren en aan het denken zetten, net als de rest van het programma en de gesprekken met deelnemers.
Wat heeft het mij opgeleverd?

De aanvangsvraag verleidde mij direct tot een diepere zoektocht naar wat er ‘voorbij de bron’ zou zijn. Wat voedt de bron?

Zo ben ik door het middagprogramma gegaan. Vooral tijdens de wandeling kwamen weer oude inzichten boven. Op het moment dat ik langs de spreng liep begon het te regenen. Zachte, voedende zomerregen. En opeens werd het me weer duidelijk. Ooit kreeg ik in een NLP-sessie met Robert Dilts eens, in een geleide fantasie, een heel heldere voorstelling van de verbinding tussen ‘hemel en aarde’ via, of door mijzelf. Dit beeld kwam weer boven tijdens de regenbui. De regen komt van boven en wordt opgenomen door de aarde. Die geeft het uiteindelijk weer door aan de spreng via meerdere bronnen. Maar het water van de regen was ooit ergens anders. Het maakt deel uit van een grote cyclus, waardoor het steeds weer de voedende or reinigende werking krijgt, of wanneer het als stroom in de spreng kan bijdragen aan bedrijvigheid van de wasserijen en de papierindustrie zoals oorspronkelijk bedoeld.

Voor mij geldt hetzelfde. Ik ben gevoed (letterlijk en figuurlijk) door mijn ouders, en anderen in mijn omgeving. Vooral dat wat ik in mijn jeugd heb meegekregen, zit er diep ingebakken. Maar ook gedurende mijn hele leven nam ik lessen, bagage mee die mij later hielpen en inspireerden. Dat houdt nooit op.

Hun inzichten, gevoegd bij mijn eigen ontdekkingen geef ik weer door aan mijn omgeving. Mijn ouders zijn gevoed en gevormd door hun ouders en hun omgeving, enzovoort. Uiteindelijk zijn we allemaal een product van jarenlange ervaringen, lessen en inzichten van ons zelf en van generaties voor ons. Bewustzijn van de connectie met deze ‘bronnen’ is wezenlijk om te begrijpen wat je nu doet. En om te weten hoe je anderen kunt voeden in hun ontwikkeling.

Bovendien voeden mijn collega’s en mijn klanten mij dagelijks over en weer. Ook dit is een continu proces. Dit is coöpereren ten voeten uit. We zijn elkaars bron en versterken elkaar daarmee voortdurend.

Door je af en toe eens buiten bekend terrein te begeven vind je nieuwe inspiratiebronnen. Dat kan op een vakantiereis zijn, bij een training, door een goed boek, of door gesprekken met vreemden, of wat ook. Ik gun iedereen zijn of haar bronnen. Om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen en daarmee ook weer anderen te inspireren.
Dit is een van de dingen die de ZomerOntmoetingen mij brachten.

Ook toe aan nieuwe inspiratie of op zoek naar nieuwe bronnen? Wie weet kunnen wij je hetzelfde effect bezorgen. Ik onderzoek het graag tijdens een informeel gesprek met een kop koffie. Voor contact kun je ons mailen op info@symion.nl

Jan Boekestijn