Procestijger, T-Shaped Lawyer of Juridische Nerd?

Je bent advocaat en de zomer staat voor de deur. Heerlijk met gezin, vriend / vriendin of alleen erop uit trekken in eigen land of over de grens. Waar de reis naar toe gaat of met wie u ook bent, neem een paar keer de tijd om na te denken over uzelf.

Wat ging goed en wat minder goed? Wat vindt u het leukste aan uw werk en wat komt op de belangrijke tweede plaats? Waarin wilt u zich zelf verder ontwikkelen en hoe ziet uw profilering er dan over 1 of 2 jaar idealiter uit?

Maak op basis daarvan 2 of 3 speerpunten. En ga dan nadenken over het hoe. Wat moet u gaan doen om die speerpunten te realiseren? Het succes van dat doen hangt dan weer af van de structuur die u daarvoor kiest. Zie het zo, het doen moet wekelijks of maandelijks ingepland worden want anders verwateren de goede voornemens en bent u over een jaar niet veel verder gekomen.

Waar het in de kern op neer komt, is het kiezen van een profilering. En daarbij gaat het erom dat je dat doet, waar je goed in bent. De keuze voor een bepaald profiel kan daarbij helpen (met een knipoog): Procestijger, T-Shaped Lawyer of, laten we zeggen, Juridische Nerd. Mocht u het nog niet weten: nerd zijn, is tegenwoordig in.

De procestijger kiest voor de inhoud van het vak en voor een podium. Je bent dan waarschijnlijk geen dealmaker of adviseur van ondernemingen. Je gaat niet naar netwerken bijeenkomsten om van prospects vervolgens klanten te maken. Als je toch een praktijk wilt opbouwen, zal jij jezelf op een andere manier in de kijker moeten spelen. Waarschijnlijk ben je welbespraakt en goed met de pen. Dus commercie vertaalt zich hier in publiceren, presentaties geven en een cursus voor klanten geven.

Als T-Shaped Lawyer zal jij je moeten richten op andere vaardigheden dan het juridisch vakmanschap. Verbreding wordt dan het credo. Daarbij kan je denken aan bedrijfskundige expertise, zodat je de onderneming die jouw klant is, vanuit een breder perspectief kan adviseren. Aan financieel management, zodat je een winst- en verliesrekening kan lezen. Aan onderhandelingsvaardigheden. Aan business development en strategie. Aan leiderschap en managementvaardigheden.

Als juridische nerd kies je ook voor de inhoud maar zit je misschien het liefst ongestoord in je eigen kantoor contracten te maken en processtukken te schrijven. Je treedt niet graag naar buiten en acteert het liefst binnen de muren van het kantoorpand. Doen waar je goed in bent, kan dan betekenen dat je gaat publiceren, een interne cursus opzet, zorgt voor een aanscherping van de modelcontracten en jij je gaat inzetten voor het professionaliseren van de kennisdatabank van kantoor.

Er zijn natuurlijk veel meer keuzes en veel meer nuances. Daarom is het goed om eens na te denken. Wat gaat het worden na deze mooie zomer? Neem de tijd, al starend over het zilte water van de Waddenzee, met een glas in de hand aan de oevers van de Loire, op een bankje in Central Park of met een picknick mand in de Valley of Flowers.

Met een blocnote zodat je het na de vakantie kan teruglezen.

Zoek je een ervaren sparring partner met een frisse en kritische blik? In de zomermaanden juli en augustus maak ik voor ervaren advocaten en andere professionals in de juridische dienstverlening, zoals belastingadviseurs en (kandidaat-) notarissen, graag tijd vrij voor een kosteloos uurtje sparren. Bij mij op kantoor in Den Haag of in Amersfoort. Zolang de agenda dat toelaat. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Hans Voorhoeve – Partner van Symion