Leiderschap

MANAGER/LEIDINGGEVENDE

Je bent manager en/of leidinggevende en mogelijk vind je van jezelf dat je dat best aardig afgaat. En zo af en toe stel je jezelf de vraag, “wat maakt jou tot een goede manager/leidinggevende?” Heb je alles onder controle, bereik je de goede resultaten, doet je omgeving datgene wat jij van hen verwacht? Misschien denk je bij jezelf dat er best wel wat te verbeteren zou kunnen zijn, maar wat dan en hoe bereik je dat?

Als manager/leidinggevende heb je vaak een vergelijkbare agenda met een ondernemer, directeur en/of DGA. ‘It’s lonely at the top’ is het gezegde. Voor veel functionarissen aan de top geldt dat zij het vaak lastig vinden hun ‘zielenroerselen’ te delen met hun omgeving, hun medewerkers en/of collega’s. De behoefte om zo af en toe even lekker te sparren is er zeker, weet ik uit ervaring, maar de drempel is vaak te hoog of de dagelijkse beslommeringen hebben zo’n bezit genomen van de beschikbare tijd dat je maar door gaat waar je mee bezig bent.

De uitdagingen voor managers en leidinggevenden bevinden zich op het vlak van transformatie van leidinggeven naar leiderschap. De tijd van nu vraagt wat anders van een leidinggevende dan pakweg 10 – 20 jaren geleden. Als gevolg van diverse ontwikkelingen worden nu andere vaardigheden, kennis, inzichten en ander gedrag gevraagd van een effectieve leider.

LEIDERSCHAP

Is het leiden of lijden? Leiderschap is inspireren, enthousiasmeren en motiveren van medewerkers om met voldoende ruimte voor zelfstandigheid het dagelijkse werk zo in te vullen dat een maximale bijdrage aan het collectieve belang wordt gerealiseerd. Heb je het gevoel dat je er iedere dag hard aan moet trekken, dat je medewerkers vaker dan je lief is moet controleren of dat wanneer je er zelf niet bij bent er onvoldoende werk verzet wordt en resultaat behaald wordt? Dan is het inmiddels lijden geworden voor je. Ik zie veel bedrijven en organisaties waarin mensen na verloop van tijd ‘denkdood’ gemaakt worden. De ‘spirit’ en het plezier in werk is verdwenen en wanneer de leidinggevende niet voldoende aan de touwtjes trekt gebeurt er te weinig. Initiatieven van medewerkers zijn er niet of nauwelijks meer. De oorzaak daarvan ligt besloten in de wijze waarop invulling gegeven wordt aan leiderschap.

Voor wie leiderschap verder wil ontwikkelen kan kiezen uit vier modules om heel gericht zijn/haar leiderschap te versterken.

  • Marktgericht leiderschap
  • Mensgericht leiderschapleiderschap
  • Resultaatgericht leiderschap
  • Performancegericht leiderschap

Wil jij inzicht in jouw aanpak als leider of in jouw gedrag als leider? Acus hanteert hiervoor twee leiderschapsscans.

Om snel enig inzicht te krijgen in waar jouw meeste aandacht naar uitgaat kun je online de Leiderschap Quickscan aanvragen. Een scan die jezelf online kunt invullen en waarvan de uitkomsten je per mail in een rapport worden toegezonden.

Wil jij zicht krijgen op jouw aanpak als leider en op het effect daarvan op je omgeving vraag dan de “Circumplex 360° Leiderschap Scan” aan. Deze geeft jouw uitgebreid inzicht te in jouw persoonlijke stijl van leiderschap in relatie met de wijze waarop dit door jouw omgeving wordt ervaren. Deze scan is een effectieve en wetenschappelijk beproefde scan waarbij jouw directe omgeving als spiegel van jouw functioneren wordt ingezet.