Leer van je valkuilen!

VALKUILEN?

Wie niet bang is voor kuilen, is niet bang te graven”.

Ja, ieder mens valt met een bepaalde regelmaat in zijn eigen valkuil(en). Je hebt het vaak zelf onvoldoende in de gaten, maar de meeste tegenwerking creëer je zelf. Je kijkt vooruit, maakt plannen, stelt doelen en wil van alles, in de realisatie daarvan vormen je eigen valkuilen de grootste saboteurs.

Ik hoor sommigen denken; “Ik ken mijzelf redelijk goed en dat valt voor mij best mee!”. Ja, daarmee kun je het redelijk lang volhouden om jezelf voor de gek te houden, om ervoor te zorgen dat je het echte beeld in de spiegel zolang mogelijk afdekt en hoef je niet toe te geven dat je de oorzaken bij jezelf  dient te zoeken.

De vraag is; “Hoe erg vind je dat?” In hoeverre heb je daar last van?”

Oppervlakkig gezien lijkt het alsof jee daar best mee om kunt gaan, dat je niet zoveel last hebt van valkuilen en dat je goed in staat bent te functioneren langs de randen van de valkuilen.
Er even dieper induikend, ga je zien dat de wijze waarop je je valkuilen ‘negeert’ veel meer impact heeft. Het kost meer energie, levert meer frustraties en ergernissen dan jij je bewust bent. Verder heeft het vaak een behoorlijke negatieve invloed op je relaties. Relaties met je omgeving, klanten, medewerkers, collega’s, maar ook in jouw persoonlijke relaties. ( 80 % van de relatieproblemen zijn terug te voeren op het negeren en/of ontkennen van valkuilen) En door er geen aandacht aan te besteden houd je jezelf meer van je doelen af, dan je zelf in de gaten hebt. En vooral meer dan nodig is.

Wanneer iemand aangeeft dat hij last heeft van jouw gedrag, zijn de meest gekende, soms wel – soms niet uitgesproken, gedachten:

  • kijk eens naar je zelf”
  • dat is jouw probleem”
  • ik zal je uitleggen waarom ik zo doe”
  • ik kan er ook niets aan doen”
  • ja, zo ben ik nou eenmaal”

Allemaal valkuilen, waarmee je jezelf tegenhoudt kritisch naar jezelf te kijken! En al die gedachten zijn contra productief!

PRODUCTIEF GRAVEN

De valkuilen die ook jij hebt, hoeven geen probleem te zijn. Deze gaan pas een probleem vormen wanneer jij je valkuilen negeert of ontkent dat ook jij die hebt. Je valkuilen serieus nemen, gaan ontdekken en deze integreren in jouw aanpak, zorgt ervoor dat je transparant bent naar je omgeving, dat je meer bereid bent erop aangesproken te worden.  Je bent samen met je omgeving in staat deze het proces, de relaties en de uitkomsten niet te laten verstoren.

Dat vraagt om de bereidheid je valkuilen in het licht te zetten, de ballast eromheen, je gedachten en overtuigingen, uit te graven. En om te accepteren en te laten zien dat de valkuilen bij jou horen. Net zo goed als je capaciteiten, je talenten en je gaven. Net als iedere ‘medaille’ heb jij ook twee kanten. De kant waar je graag het licht op laat schijnen en ook de andere kant, die je het liefst in de schaduw zet. Maar weet dat anderen iedere dag ook die schaduwzijde ook aan den lijve ervaren. Dus waarom zou je die zelf niet willen zien?

HAAL WINST UIT JE VALKUILEN

Wanneer je de moed hebt om jouw valkuilen onder ogen te gaan zien, ga je ervaren dat je op een goede manier gebruik kunt gaan maken van je valkuilen. Naast de energiewinst die het je oplevert ga je stappen maken in je communicatie, in je gedrag en in je relaties met anderen. Je wordt iemand waarmee anderen graag zich willen verbinden, die naar je luisteren en waarmee jij op een effectieve wijze mee kunt samenwerken en plezierig mee kunt samenleven.

Ga de uitdaging aan en maak een afspraak