Erkennen van talent werkt!

Iedereen heeft talenten
Iedereen beschikt over talenten. Soms zijn ze heel duidelijk aanwezig en herkennen we die direct. Vooral bij mensen die er mee beroemd zijn geworden: Johan Cruijf, J.S. Bach, Rembrandt van Rijn. Een talent maakt dat je gemakkelijker bepaald gedrag vertoont. Je leert het eenvoudiger en sneller aan en je komt er mee op een hoger niveau dan anderen. Ik heb dat als kind zelf ondervonden gedurende mijn pianolessen. Met veel oefenen kom je een heel eind, maar als het talent ontbreekt gaat de lol er op den duur af, duurt het te lang voordat je op een hoog kwalitatief niveau zit. Kortom, gedrag aanleren kan iedereen, maar talent maakt dat het je gemakkelijk(er) afgaat en dat je verder komt.
Belangrijk is te beseffen dat talent alleen niet genoeg is. Als Johan Cruijf nooit een voetbal zou hebben gezien, zou zijn vaardigheid ook niet het professionele niveau hebben gehaald zoals wij dat kennen.

(H)erkennen is belangrijk
Hiermee kom ik op de titel: ‘erkennen van talent werkt!’ Het begint met het vaststellen (herkennen) van talenten van anderen. Het erkennen en vervolgens omstandigheden creëren die het talent helpen ontwikkelen is fundamenteel voor een succesvolle groei. Wanneer de getalenteerde voortdurend feedback krijgt op dit proces helpt het de groei enorm te bevorderen. Het is het erkennen van de potentie en ruimte geven aan de groei die tot de ontwikkeling leiden. Wat je aandacht geeft, groeit! Maar ook, groeien gaat gepaard met vallen en opstaan. Wanneer je merkt dat je steeds verder komt, geeft dat voldoeningen en plezier wat op zich weer stimulansen zijn om door te gaan.
Wat vraagt dit van de omgeving? Hoe start je zo’n groeiproces en hoe houd je het op gang?

Lijstjes
Het start natuurlijk met het vaststellen van de talenten. Ga eens bij je zelf na welke talenten jij hebt. Meestal drukken die zich uit in gedrag dat je gemakkelijk af gaat en graag doet. En hoe zit het bij je eigen medewerkers? Welke talenten hebben zij allemaal ter beschikking? Hoe zien zij dat zelf? Wat zien collega’s aan talenten bij elkaar? Maak er eens lijstjes van. Door het in overzichten te zetten en te vergelijken met wat de organisatie nodig heeft, krijg je wellicht heldere inzichten over een betere match, of beter gebruik van de aanwezige talenten. Wat zijn de beste omstandigheden (erkenning en ruimte) voor deze mensen om hun talenten verder te ontwikkelen? Overigens zit er ook een economisch voordeel aan: wanneer iemand een talent heeft, leert hij of zij veel sneller de vaardigheid aan, weet ik uit mijn piano-ervaring.

Het werkt echt!
Als het je lukt in een dergelijk ontwikkelmodus te komen, zul je zien dat het ‘erkennen van talent’ werkt. Het levert echt wat op. Medewerkers worden beter in hun vak, ze krijgen er plezier in en naar alle waarschijnlijkheid groeit hun loyaliteit. Ze stralen dit uit naar hun omgeving en dat is goede reclame voor jouw organisatie. Je wordt aantrekkelijk voor nieuw personeel.
Dat bovenstaande ‘waar’ is, wordt duidelijk wanneer je het omdraait. Stel dat er geen talent is bij iemand en je wil toch dat iemand een bepaald gedragsniveau bereikt (virtuoos piano spelen), dan wordt het werken. De betreffende persoon zal weerstand vertonen, doet voor de vorm zijn best, maar gooit er vaker de met de pet naar. Uiteindelijk beland je in een ongewenste situatie waarin je veel hebt geïnvesteerd, er te weinig is uitgekomen, je teleurgesteld bent in het resultaat. Er ontstaat negatieve energie en zodra de mogelijkheid zich aandient ben je je medewerker kwijt. Het ‘niet erkennen van talent werkt dan ook inderdaad niet. Net als dat het niet werkt, wanneer je erkenning geeft aan wat geen talent is. Erkennen is fijn, maar wanneer je de essentie mist, komt het niet goed aan en heeft het geen (gewenst) effect.

Meten is weten
Hoe weet je nu wat je talenten zijn? Ik schreef het eerder al: wat je gemakkelijk af gaat en graag doet zijn aanwijzingen voor talenten. Toch zijn er legio (wetenschappelijk gefundeerde) hulpmiddelen die je kunnen helpen dit inzichtelijk te krijgen. Bij Symion werken we met de TMA (Talent Motivatie Analyse), de PAPI en met Insights. Allemaal instrumenten die je helpen op een diepere laag inzicht te krijgen in talenten en gedragsvoorkeuren. We helpen je graag persoonlijk, of je hele organisatie met het vaststellen van je talenten en dus je potentiële groei. Bovenal adviseren en helpen we bij het invoeren van de houding dat ‘erkennen van talent werkt!’