Droogterecord.

We stevenen weer af op een nieuw droogte record! Nog nooit heeft het zo vroeg in het jaar zo lang niet geregend. De Waterschappen beginnen al maatregelen te treffen om de nadelige gevolgen te beperken.

Mij valt op dat we ieder jaar weer opnieuw klimaatrecords verbreken. Het begint langzamerhand gewoon te worden. Steeds vaker dringt zich bij mij het beeld op van de ‘gekookte kikker’. Met andere woorden wanneer we langzaam wennen aan een ongewenste situatie, reageren we te laat.

Veranderende omgeving
Dat geldt ook voor bedrijven. Zij hebben voortdurend te maken met een veranderende omgeving. Ik heb het dan niet alleen over het klimaat, maar over de aanvoer en afzetmarkt, de arbeidsmarkt, de prijsontwikkeling, milieuwetten, schaarste van grondstoffen, AI, cybercrime, energieprijzen, etc. Bedrijven hebben altijd wel te maken met fluctuaties op al deze gebieden. Inmiddels beginnen de schommelingen vaker voor te komen en schieten ze verder door. Hoe reageren we hierop. Antwoorden uit het verleden blijken niet meer afdoende te werken. Dit vraagt soms om ingrijpende veranderingen die best pijnlijk kunnen zijn. Maar niets doen is nog pijnlijker op de langere termijn. Wat is wijsheid? Wat te doen nu de toekomst steeds moeilijker te voorspellen valt.

Het belangrijkste is dat iedere organisatie alertheid organiseert op ontwikkelingen in de omgeving. Bovendien vraagt het slagkracht en flexibiliteit van medewerkers en processen om adequaat te blijven reageren op veranderingen. Maar ook durf. Je moet lef hebben om vertrouwde gewoonten te verlaten en het onbekende te omarmen. De onzekerheid die dat met zich meebrengt, verlamt veel managers. Gevolg is dat organisaties het te lang bij het oude laten. Hopen op betere tijden, terwijl die tijd juist hard nodig is om de bakens te kunnen verzetten. De vraag is dan hoe je je organisatie het beste kunt voorbereiden op zo’n veranderende omgeving.

Zijn de antennes goed afgesteld en zijn medewerkers toegerust om veranderingen aan te gaan? Hoe helpen medewerkers de noodzakelijke aanpassingen tijdig te zien en te accepteren? Hoe faciliteert het management het aanpassingsvermogen van mens en organisatie? En hoe komt dit op de (strategische) agenda?

Kotter
In zijn metaforische boekje ‘Onze ijsberg smelt’ beschrijft John Kotter heel beeldend in acht stappen hoe zo’n bewustwordings- en veranderingsproces kan plaatsvinden bij een pinguïnkolonie. Dat veranderen gaat immers niet vanzelf. Het vraagt inspanningen van de gehele organisatie. Iedereen moet meedoen.

Misschien had John Kotter een erg vooruitziende blik wat betreft klimaatontwikkelingen, want zijn metafoor past goed in het huidige tijdsbeeld. Symion heeft deze ‘acht stappen’ geïntegreerd in het organisatieontwikkelingstraject ‘Samen van goed naar beter’. Precies dat is wat veel organisaties te doen staat om effectief met ‘record afwijkingen’ om te gaan.

Hoe pak je dit nu goed aan? Inmiddels hebben wij daar heel wat antwoorden op gevonden. Bel gerust eens op om hierover vrijblijvend te spreken bij een kopje koffie.
Jan Boekestijn, 06 44264418