Wat kunt u leren van Oranje?

effectief leiderschap

Leren?

Niets, zal mogelijk uw eerste reactie zijn. Het Nederlands elftal is uitgeschakeld voor deelname aan de EK in Frankrijk in 2016. Er ging blijkbaar niets goed, dus wat zal iemand daarvan willen leren?
De teleurstelling zit mogelijk nog in het lijf.

Veel zeg ik!

Leiders van bedrijven en organisaties kunnen daar veel van leren. Ook wanneer de uitkomst anders is dan verwacht zijn er nuttige lessen te trekken.

Wat hebben voetbalspelers nodig om optimaal te kunnen presteren? Ik beperk mij hier even tot mijns inziens drie belangrijke aspecten.

  • De capaciteit
  • De wil
  • Het vertrouwen

En dat is voor medewerkers niet anders.

Mist

Er wordt nu door allerlei deskundigen en in commentaren veel nadruk gelegd op het mogelijk gebrek aan de wil en de capaciteiten van de huidige spelers strattera online canada. Ik zie dat vooral als mist opwerpen. Ondanks wat velen daarover zeggen ben ik van mening dat Nederland voldoende voetballers heeft met de juiste capaciteiten en de wil om die maximaal in te zetten.

Aandacht besteden aan twijfels rondom wil en capaciteit doen leiders die zichzelf uit wind willen houden. Die hun eigen tekortkomingen willen verbloemen. Dat gebeurt binnen bedrijven net zo goed. Goede medewerkers met bewezen goede capaciteiten worden binnengehaald en wanneer resultaten tegenvallen zijn deze medewerkers ineens minder goed in de ogen van leidinggevenden.

Ik geloof daar niet in!

Waar het volgens mij echt aan schort bij Oranje is vertrouwen. De laatste twee bondscoaches hebben geen enkel vertrouwen uitgestraald en ook spelers geen enkel vertrouwen gegeven. Twijfels over spelers, twijfels over samenstelling, over fitheid, over wedstrijdritme, over tactiek, over speelwijze etc.
Spelers hebben geen moment geweten waar zij met deze bondscoaches aan toe waren. Spelers hebben het juist nodig dat de coach een helder visie heeft over speelwijze en dat hij de spelers het vertrouwen geeft dat zij met hun capaciteit daarin passen.
De snoekduik van Robin van Persie in de wedstrijd op het WK tegen Spanje was een uiting van blind vertrouwen en de juiste focus. Hij was de onbetwiste spits en maakte dat ruimschoots waar op dat moment.

Oorzaak en gevolg

Wanneer spelers geen vertrouwen krijgen, gaat dat direct ten koste van inzet, van scherpte, van alertheid en brengt dat twijfels met zich mee. Wanneer het vertrouwen er niet is worden foutjes publiekelijk afgestraft en dat wil geen enkele speler. Zij willen zich in alles wat zij doen en laten zien gesteund weten.
Geheel onbewust voelen zij aan dat zij de kans lopen het slachtoffer te worden van het zwalken van de bondscoach. Dat maakt spelers voorzichtig zonder dat zij dat zelf direct in de gaten hebben. Spelers haken, met of zonder blessure, af en zijn niet in staat zich frank en vrij te geven.

Wanneer ik de bondscoach achteraf hoor zeggen dat spelers heel goed weten hoe hij wil dat zij een bal inspelen, maar het in de wedstrijd niet doen zoals hij dat wil, hoor ik een bondscoach die zijn spelers niet het vertrouwen geeft. Dan zijn er op het trainingsveld kunstjes aangeleerd en gerepeteerd en is niet gewerkt aan het vertrouwen op het juiste handelen op het juiste moment. En bij enige weerstand van een tegenstander is te zien dat aangeleerde kunstjes in de strijd het afleggen.

Geef het vertrouwen

Leiders, geef medewerkers het vertrouwen en zij zullen er alles aan doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om dat vertrouwen waar te maken. Dat is op het voetbalveld niet anders dan bij u in het bedrijf of organisatie. Wat voor de spelers van Oranje geldt, geldt ook voor u en voor uw medewerkers.

Net als in bedrijven en organisaties, waar de praktijk vaak wat weerbarstiger is, verliezen aangeleerde kunstjes de strijd en worden gewenste resultaten niet gerealiseerd.

Medewerkers willen niet uw vertrouwen winnen. Nee, zij willen dat u hen het vertrouwen geeft dat zij hun capaciteiten volledig naar eigen inzicht kunnen inzetten. Dat zorgt ervoor dat medewerkers excelleren en vaak meer realiseren dan van te voren verwacht.

Gerke van Zalk

Symion
Omdat mensen het verdienen!