Complex
Iedere organisatie is een samenwerkingsverband tussen meerdere mensen. Het is behoorlijk ingewikkeld om al die mensen met hun talenten en competenties zo met elkaar te laten samenwerken dat ieder met plezier het best presteert en de meeste toegevoegde waarde levert aan de organisatie. Dat geldt op persoonsniveau, maar ook voor teams en uiteindelijk de gehele organisatie. Het management van iedere organisatie zou zich moeten bezighouden met hoe je het beste uit alle mensen haalt én hoe de organisatie deze mensen het best faciliteert om dit mogelijk te maken. Bedenk dat simpele oplossingen vaak niet goed, of tijdelijk werken. Denk aan hogere beloning, een stevige, autoritaire aanpak, overdreven vriendelijkheid, bedreigingen, peptalk. Niet dat deze dingen niet werken, maar het gaat om het totaalplaatje en om een duurzame werking.
Hoe verder?
Van nature probeert iedere organisatie er natuurlijk het maximale uit te halen. Door aanpassingen in structuur, taken, rollen, procedures probeert het management de kosten te beperken en de productie te maximaliseren. Maar bij vrijwel iedere organisatie lopen managers daarbij tegen grenzen aan. Ze hebben van alles geprobeerd, maar op een gegeven moment weten ze niet meer hoe het nog beter kan. Wat ze ook doen, ze boeken amper vooruitgang. Dat is het moment dat de groei stagneert. De verwachtingen komen niet geheel uit, resultaten blijven achter. De neiging bestaat om dit in eerste instantie vooral te wijten aan externe omstandigheden. En soms is er ook een duidelijke factor in de samenleving, de markt aan te wijzen, maar uiteindelijk blijkt er ook een interne oorzaak te bestaan.

Inspiratie
Het ontbreekt vaak aan creativiteit, of lef om meer rigoureuze veranderingen aan te brengen. Jammer, want doorgaan op de oude, vertrouwde manier lijkt wel veilig, maar is vaak een doodlopende weg. Een pad dat geen uitweg biedt naar nieuwe elan, naar nieuw succes. Dit is het stadium waarop managers open zouden moeten staan voor nieuwe informatie, voor een frisse wind die leidt naar een kansrijke koerswijziging. Beter nog: het juiste moment ligt daar precies voor, zodat stagnatie wordt voorkomen. Dit is het moment dat managers, directies (beslissende leidinggevenden) zich zouden moeten laten inspireren om van daaruit met een nieuwe visie beweging op gang te brengen. Om enthousiasme te bevorderen, waardoor iedereen met nieuwe energie in de organisatie aan de slag gaat. Deze ‘boost’ is precies nodig om uit een ‘lethargische’ situatie weg te komen. Desinteresse en gelatenheid smoren initiatieven en halen het rendement uit investeringen. Wat maakt dat mensen er weer ‘voor gaan’? Wat geeft hen nieuwe energie? En wat zorgt ervoor dat die ook aanhoudt? Misschien zijn het precies dit soort vragen waar je als management mee zit.

Vind een mentor
Precies dit soort vragen vormen dan aanleiding om op zoek te gaan naar nieuwe inspiratie. Dat kan een boek zijn, andere (collega) ondernemers, externe consultants, wie of wat ook. Als het maar helpt aan het wegkomen uit de vicieuze cirkel. Een belangrijke wetmatigheid is dat dit alleen maar lukt door goed samen te werken. Alleen krijg je dit nooit voor elkaar, anderen moeten meedoen. Ze moeten het willen en kunnen. Dit noemen wij ‘Samen van goed naar beter’. Met samen bedoelen we dan ook alle medewerkers, het management en de externe ondersteuners. Niemand weet alles, maar door bundeling van krachten inspireert iedereen iedereen. Dan ontstaan er mooie inzichten, nieuw geloof en enthousiasme, gecombineerd met een concreet actieplan naar de nieuwe, gedroomde werkelijkheid.
Samenwerken in de keten
Overigens geldt deze wetmatigheid niet alleen voor organisaties/bedrijven, maar ook voor de gehele keten. Iedere organisatie heeft toeleveranciers en afnemers. Wanneer al die organisaties ook beter presteren, dan krijgt de gehele keten meerwaarde. Iedere organisatie in de gehele keten profiteert hiervan mee. Organisaties uit dezelfde keten die zich op die manier met elkaar verbinden en zoeken naar collectieve verbeteringen, vormen dan een inspirerende omgeving voor elkaar. Als ze het slim aanpakken, vertaalt zich dit tot een belangrijk voordeel voor de uiteindelijke klant. Dan is er sprake van toegevoegde waarde voor in de gehele keten, wat tot enthousiasme moet leiden bij alle betrokken organisaties. Het biedt de organisaties in de keten een goede basis en reden om elkaar te blijven inspireren op het maximaliseren van deze toegevoegde waarde en het elkaar daarbij te helpen.
Als coöperatie weten de leden van Symion dit al lange tijd. Het zit in hun DNA. Zij kunnen organisaties helpen deze toegevoegde waarde te vinden en in een mentorrol hen inspireren om succesvol te verbeteren. Neem gerust eens contact op voor een inspirerend gesprek: Jan Boekestijn, 06 4426 4418.