Toegegeven… in veel bedrijfstakken zijn functies nog een veelgebruikte methode om de taken en verantwoordelijkheden te beschrijven. Met functiewaardering geeft het een verankering aan het salarishuis en beloningssystematiek.

Andere organisaties, startups en niet-CAO gebonden organisaties zoeken ook naar andere mogelijkheden om met rollen of profielen meer flexibiliteit te introduceren.

 

 

Idealiter geeft een functiehuis en formatiehuis inzicht in de ontwikkelmogelijkheden voor de werknemers, inzicht in de loonsom voor de werkgevers. Een goed functiehuis kan meegroeien met de organisatie en kan met bijvoorbeeld rollen of profielen toch voldoende flexibiliteit bieden om mee te kunnen groeien met de organisatie.

Een functiehuis kent ook een bepaalde starheid en heeft de naam om inflexibel te zijn en wordt dan als een blok aan het been ervaren. Toch hoeft dat niet zo te zijn en zijn er flink wat mogelijkheden om bij formele beschrijvingen toch de flexibiliteit en “meegroeimogelijkheid” in te bouwen.

Functies, rollen, profielen … ze hebben meerdere doelen en één van de doelen is het hebben van een leidraad bij het functioneren van de medewerkers. Heeft u nog geen functiehuis, maar wel behoefte aan het houden van functioneringsgesprekken? Daarvoor hebben wij Functioneren in het MKB ontwikkeld.

Functioneren in het MKB

Speciaal voor het kleinere MKB hebben we “Functioneren in het MKB” samengesteld. We helpen MKB bedrijven met het voeren (en voorbereiden) van Functioneringsgesprekken.

Met een functioneringsformulier, een uitgebreide toelichting en het eventueel aanwezig zijn bij het gesprek als onpartijdige partij dragen wij bij aan de effectiviteit van functioneringsgesprekken. Lees meer op symion.nl/functionereninhetMKB

 

Advies

Symion adviseert ook het management van organisaties en/of hun ondernemingsraden bij de altijd lastige functiewaarderingsvraagstukken. Hoe dit voor het HBO onderwijs kan leest u in hier.

Functiebeschrijving en Functiewaardering

Grotere organisaties of organisaties die onder een CAO vallen, hebben doorgaans wel functiehuis, functiebeschrijvingen en een functiewaarderingssysteem. Symion heeft een jarenlange ervaring op het gebied van functiewaardering en functiebeschrijvingen.

 Enkele klanten die we op deze gebieden hebben kunnen helpen

Curacao

 

 

Artikelen

[product cat=”loopbaan” hidetitle=”yes” featured=”no” view=”grid” buttontext=”lees meer” des=”yes” maxdes=”20″]