We hebben recent de kennis- en vaardighedenprofielen voor laboranten en analisten succesvol afgerond. Dit traject is uitgevoerd voor één van onze klanten in de laboratoriumwereld en voor de lab’s bacteriologie, moleculair, parasitologie, legionella en serologie. De leidinggevenden en afvaardiging van de organisatie zijn heel nauw betrokken geweest bij de uitvoering van dit leuke traject.
Inventarisatie van alle kennisgebieden
Het traject begon met het inventariseren van alle kennisgebieden die nodig zijn om de verschillende fases in het laboratoriumproces uit te kunnen voeren. We hebben hiervoor de SOP’s (Standard Operating Procedures) van de verschillende lab’s (bacteriologie, moleculair, parasitologie, legionella en serologie) geanalyseerd en de vereiste kennisgebieden per stuk benoemd.
Naast deze directe kennis van het vak (vakkennis) hebben we kennisgebieden beschreven die algemeen binnen de laboratoriumwereld gelden (businesskennis) en tot slot specifieke kennis die noodzakelijk is voor de branche (branchekennis) waarbinnen onze klant werkzaam is.
Beschrijven van de niveaus
De kennis- en vaardigheden zijn vervolgens op 4 niveaus beschreven. Deze niveaus lopen op in ervaring, zelfstandigheid en complexiteit. Niveau-1 is het basis- of instapniveau en niveau-4 is het expertniveau. Het beschrijven van deze niveaus is van belang om daarmee duidelijk aan te geven welke ervaring gewenst is en hoe medewerkers die kunnen behalen.
Van losse kennisgebieden naar profielen
Met de beschreven kennisgebieden en niveaus kunnen we allerlei profielen samenstellen. MBO-functies zullen doorgaans wat lager in de niveaus scoren dan de HBO-functies en de senior functies scoren ook weer hoger dan de medior functies.
Het mooie is dat hiermee duidelijk werd wat er verwacht wordt van een sr. functie ten opzichte van een medior functie en de groeipaden hiertussen. Medewerkers kunnen zelf zien wat ze moeten doen om op het gewenste niveau te komen.
Opleidingsplan als basis voor kennis
Kennis is iets wat je kunt leren, opdoen, tot je nemen in allerlei vormen. Van volledige dagopleidingen, via cursussen, training-on-the-job, bedrijfsopleidingen, introductie- en inwerktrainingen… alle vormen van het opdoen van kennis dragen hieraan bij.
De opleidingen en cursussen in het opleidingsplan leiden doorgaans tot niveau-1. Met de opgedane kennis moet nog wel ervaring worden opgedaan. Kan men (steeds meer) zelfstandig werken met de nieuw opgedane kennis, dan “groei” je in de niveaus.
Met het laboratorium opleidingsplan hebben we op detailniveau tevens aangegeven waar de vereiste kennis voor de verschillende laboranten en analisten opgedaan kan worden.
Grip op je eigen toekomst
Met de beschreven kennisgebieden, de toegekende niveaus, de Vakprofielen en het uitgewerkte opleidingsplan kan iedere laboratoriummedewerker nu zien welke route (opleiding, kennis en ervaring) er nodig is voor de huidige of een toekomstige functie. Ze zien nu hoe ze op het gewenste niveau kunnen komen en samen met het opleidingsplan kunnen ze de exacte route voor hun eigen toekomst uitstippelen.
Is dit iets voor uw organisatie? Bel mij gerust vrijblijvend voor het bespreken van eventuele mogelijkheden.
Fernando Estarippa, Lid-eigenaar Symion Coöperatie op 06 – 55 357 940.
Wilt u meer weten van Vakprofielen of de flyer gratis downloaden? Kijk op onze website op onze pagina over Vakprofielen.