Houdt u ook zoveel ballen in de lucht?

Druk zijn

Wonderlijk toch als je ziet hoe druk we allemaal zijn. Gek eigenlijk dat ook mensen die niet meer hoeven te werken onvoorstelbaar druk zijn. Laatst hoorde ik een goede vriend van me, die al een paar jaar met pensioen is, zeggen: “ik snap niet waar ik vroeger de tijd vandaan haalde om te werken”.

Het valt me op dat zoveel mensen met zo veel dingen druk zijn: met de sport, het werk, het gezin, zich zelf, de familie, vrienden.

In het werk: met leidinggeven, communiceren, het realiseren van resultaat, de veranderende markt, medewerkers, de bank. Niet zo’n wonder dat veel ondernemers dus ook nauwelijks aan zichzelf toekomen.

Nu hoor ik u zeggen: dan hadden ze maar een vak moeten leren, maar dat is wel wat simpel gesteld. Immers, veel van de ondernemers die ik ken beschikken over veel vakkennis. Alle aspecten van ondernemerschap krijgen ze er maar zo even bij. En zij zijn het die al die ballen tegelijk in de lucht moeten houden.

Jongleren

Een tijd geleden maakte ik een workshop jongleren mee en dat begon met 1 bal, toen 2, 3 etc. Ik ben tot 4 gekomen.

Niet dat ik er goed in ben hoor, maar tot mijn grote verbazing was ik na wat instructie en wat oefenen zo maar in staat even met 4 ballen te jongleren. Dat had ik nooit gedacht.

En het frappantste was nog wel dat ik dat leerde door te leren loslaten: de ballen die je opgooit kun je immers even vergeten, die komen echt weer naar beneden. Richt je op het vangen van die ene bal als die ver genoeg gedaald is! Ook al zijn er nog 3 in de lucht.

Kort en goed, met de juiste hulp was ik sneller dan gedacht even in staat met 4 ballen te jongleren. Minder gespannen dan voorheen. Beetje relaxt zelfs.
Verder begreep ik dat het een kwestie van oefenen is.

Kijk, en wat voor jongleren geldt dat geldt volgens mij ook voor ondernemerschap: je ontkomt er soms niet aan meer dan 4 ballen in de lucht te moeten houden. Ga daar maar eens aan staan!

Het grote verantwoordelijkheidsgevoel maakt dat veel ondernemers zich slagen in de rondte werken en zichzelf stelselmatig te kort te doen. En daar doen ze dan op termijn hun bedrijf weer geen plezier mee.

Kun je daar wat aan doen?

Ja hoor, wel degelijk, ook dat heb ik zelf als directeur zelf mogen ervaren: Soms heb je daar even wat hulp bij nodig. Net als ik als amateurjongleerder veel leerde van zo’n deskundige die me leerde dat relaxt ballen in de lucht houden echt een kwestie van loslaten is.

Hij vertelde me dat niet alleen, hij liet me dat ook met zijn hulp direct ervaren. Eigenlijk vertelde hij me alleen hoe ik moest beginnen en waarop ik met name moest oefenen.

Hebt u regelmatig het idee veel ballen in de lucht te moeten houden, dan wil ik daar graag eens met u over praten: Voor een kop koffie komen we wellicht zomaar tot een passende oplossing, met maar één doel: dat u duurzaam relaxt leert te jongleren. Desnoods met meer dan 4 ballen.

Alex Janssen, Symionaut