Opinie: Sterker uit een handelsoorlog komen kan! Ook voor uw bedrijf?

Op het eerste gezicht lijkt een handelsoorlog met de Verenigde Staten rampzalig voor een land als China. Hoge importheffingen, beperkingen voor de technologie en verminderen van exportmogelijkheden kunnen de Chinese economie flink raken. Toch schuilt in deze druk juist ook een kans!

Een handelsoorlog dwingt China versneld zijn economie te hervormen. Het land verschuift al jaren van een economisch model dat op export gericht is naar een focus op binnenlandse consumptie. Importheffingen versnellen deze omslag.

Tegelijk investeert China fors in technologische zelfvoorziening, bijvoorbeeld in chipproductie en kunstmatige intelligentie, als reactie op Amerikaanse sancties. Ook op geopolitiek vlak past China zich aan. Door nieuwe handelsakkoorden en initiatieven breidt het land zijn invloed uit buiten de Westerse sfeer. De afhankelijkheid van Amerikaanse markten neemt zo structureel af.

Inderdaad is er op korte termijn economische schade. Maar als China deze uitdaging aangrijpt voor structurele hervormingen, kan het land er op langere termijn juist sterker uitkomen. Een handelsoorlog zou wel eens de katalysator kunnen zijn voor een onafhankelijker, innovatiever en veerkrachtiger China.

Als de Verenigde Staten zijn economische macht blijft inzetten als handelswapen, kunnen andere landen daaruit één belangrijke les trekken: te veel afhankelijkheid van de dollar maakt kwetsbaar. Het is dan ook niet ondenkbaar dat een handelsoorlog de ‘dedollarisering’ versnelt. Dan schiet de Verenigde Staten op lange termijn dus in zijn eigen voet. Het voordeel van de dollar als wereldhandelsmunt (reservevaluta) ontvalt hen dan, met alle nadelen van dien. Dit is de Britten ook overkomen in de eerste helft van de vorige eeuw. Over welke gevolgen dat heeft, kunnen zij de Verenigde Staren vast wel informeren!

Ook voor het MKB kunnen de importtarieven die de Verenigde Staten andere landen oplegt een obstakel vormen. Wat leert het bovenstaande ons dan? Volgens mij zijn dat een paar dingen:

  • Te grote afhankelijkheid van één speler (land, klant of leverancier) brengt grote nadelen met zich mee. Goede spreiding van portefeuilles is belangrijk. Daarmee nu beginnen is nog niet te laat.
  • En crisis kan op termijn ook onverwachte voordelen met zich meebrengen. Het is dan wel belangrijk om tijdig de steven te wenden en snel ‘nieuwe combinaties’ te zoeken, bijvoorbeeld met bedrijven in Canada, die in hetzelfde schuitje zitten als wij in Europa.
  • Het is belangrijk om bij het zakendoen te zoeken naar een win-win situatie voor beide partijen. Dat is op de lange termijn het best houdbare businessmodel. Goede relaties spelen daarbij een cruciale rol.
  • Wat de Verenigde Staten daarentegen doet is niet te scharen onder het zoeken naar een win-win situatie. Op de langere termijn kan dit dus ook tegen hen gaan werken, omdat het handelsrelaties verstoort en dus ook persoonlijke relaties.

Als wij u kunnen helpen bij het wenden van de steven van uw bedrijf, staan wij graag voor u klaar.