Kennis en Vaardigheden
Kennis is de basis voor ervaring
Ervaring is kennis in de praktijk en veel kennis en ervaring leidt tot vakmanschap!
Hoe meet u de aanwezige ervaring en vakmanschap in uw bedrijf? Hoe vakvolwassen is uw personeel en hoe kunt u dat verbeteren?
Met Vakprofielen krijgt u inzicht op de aanwezige kennis en ervaring en ontwikkelt u vakmensen.
Een vakprofiel beschrijft de functie in termen van kennis. Deze kunnen worden aangevuld met competenties, gedrag en talenten om het profiel compleet te maken.
In een Vakprofiel staan meerdere kennisgebieden en per kennisgebied is het gewenste niveau van dat kennisgebied aangegeven. Het profiel geeft in termen van Kennis aan wat een medewerker moet weten om zijn/haar vak goed uit te kunnen voeren.
De kennisgebieden delen we in in Vakkennis, Businesskennis en Branchekennis.
Vakkennis, Businesskennis en Branchekennis
In het vakprofiel rubriceren we de benodigde kennis in Vakkennis, Businesskennis en Branchekennis.
Vakkennis beschrijft de directe kennis die met het vak te maken heeft. Zo moet een automonteur om kunnen gaan met de moderne diagnosesystemen.
Businesskennis gaat in op de in het bedrijf aanwezige systemen die niet direct vakgerelateerd zijn. In het geval van de automonteur kan het bijvoorbeeld kennis van ISO zijn, als het bedrijf ISO gecertificeerd is.
Onder Branchekennis verstaan we in dit voorbeeld kennis van personenwagens of bedrijfswagens of kennis van specifieke automerken.
We beschrijven 4 niveaus van Kennis
We onderscheiden 4 niveaus van kennis en in deze niveaus zit een ervaringscomponenten.
Niveau 1: Functionaris heeft de kennis opgedaan, maar begeleiding is nog gewenst.
Niveau 2: Medewerker heeft ervaring en kan de kennis zelfstandig toepassen. Functionaris is vakvolwassen.
Niveau 3: De vakvolwassen medewerker heeft veel en brede ervaring met dit kennisgebied en kan in complexere omgevingen werken of met bijvoorbeeld meerdere merken.
Niveau 4: Vakvolwassen medewerker heeft heel veel ervaring met het kennisgebied en kan anderen begeleiden en trainen op het kennisgebied.
Welke kennis wordt allemaal beschreven?
Kort antwoord: alle kennis die nodig is om het vak uit te kunnen voeren. Die kennis bestaat uit kennis uit de basisopleiding, aangevuld met bedrijfsspecifieke kennis.
Bij de automonteur bijvoorbeeld begint dat bij de voorbereiding (hygiëne, veiligheid, milieu), dan diagnose van het probleem; vervolgens de analyse van de aanpak; gevolgd door de feitelijke reparatie, keuring of onderhoud met kennis van vloeistoffen, gassen en gevaarlijke stoffen en tot slot de nabewerkingen zoals afmelden bij keuring, registratie van tijd en onderdelen voor facturatie en het schoon achterlaten van het voertuig en afmelden bij chef werkplaats.
We gaan hierbij dus langs alle fases van het werk en beschrijven de kennis die voor dat stadium van belang is.
Klik op de afbeelding om in te zoomen of download de flyer hieronder.
Download de flyer
Vakprofielen
Download de flyer
Klik Hier