Waarom assertief zijn zo lastig lijkt!

Mensen die assertief zijn snappen niet dat sommigen zo’n moeite hebben met het geven van hun mening. Niet assertieve mensen snappen meestal niet dat anderen altijd maar met hun mening klaar moeten staan. Dit ondanks het feit dat ze wel eens zouden willen net zo assertief als die ander te kunnen zijn.

Die twee groepen kunnen elkaar dus nauwelijks helpen omdat ze elkaar eigenlijk niet snappen. Ik ga je helpen iets meer van het al dan niet assertief zijn te begrijpen om zo op jouw manier aan die vaardigheid te kunnen werken.

Verlegen zijn:
In mijn jonge jaren was ik best erg verlegen. Ik durfde niet zomaar op anderen af te stappen en gaf beslist mijn mening niet, terwijl ik die wel degelijk had. Ik kan niet meer herleiden wat daar de hoofdoorzaak van was, maar iets van mijn Oost Nederlandse inslag (doe maar gewoon dan doe je gek genoeg) heeft er in elk geval niet aan bijgedragen om mijn mening zomaar te durven geven. Gelukkig heb in mijn latere jeugd ingezien en geleerd dat die voorzichtige aard allervriendelijkst lijkt, maar nauwelijks effectief is. Ik kan niet meer herleiden wat de reden voor het ontwikkelen van dat nieuwe inzicht is, maar ik ben er wel blij mee. Mensen die mij kennen zullen me beslist niet meer verlegen noemen. Sommigen zouden wellicht liever hebben dat ik me soms wat inhoud…..

Brutaler worden?
Moet een wat verlegen aangelegd persoon dan brutaler worden? Ik denk niet dat dat nodig is, hoewel iedereen soms wel even voor zichzelf mag opkomen.

En daar zit wat mij betreft de kern: voor zichzelf. Als je al wat meer brutaal of expressief je uitspreekt, dan moet je dat wel vanuit jezelf, vanuit jouw persoonlijkheid kunnen doen.

Angst
Vaak ligt aan het niet uitspreken van je mening, angst ten grondslag. Wat zullen anderen er wel van vinden als ik mijn mening geef. Misschien vinden ze me niet aardig meer als ik ongezouten zeg wat ik denk. Om dat even te nuanceren: je kunt je mening geven en daarbij rekening houden met de gevoelens en de mening van anderen. Ongezouten kan dus, maar hoeft niet.

Duidelijk zijn
Het belangrijkste van mijn ontdekking die ertoe leidde dat ik assertiever werd, is het besef dat mensen in welke situatie dan ook, gebaat zijn bij duidelijkheid. Men wil in het algemeen weten waar men aan toe is. Maar, als we onze mening niet geven, dat weet men ook niet wat je van iets vindt en ben je dus onduidelijk: ‘Ik weet niet wat ik aan hem of haar heb’. Een tweede ontdekking is dat mensen die de confrontatie wat minder opzoeken, meer dan anderen behoefte hebben aan erkenning en waardering.  En dan komt het gekke: je krijgt juist meer erkenning en waardering als je duidelijk bent.

Sta voor je mening
Het besef van de twee ontdekkingen die ik noemde kan jou helpen om eerder uit te spreken wat je vindt of denkt. Niet op een brutale of ongezouten manier, maar gewoon op jouw manier. Realiseer je dat je in veel situaties geacht wordt om je mening te geven. In een werksituatie word je ten dele betaald voor het geven en uitspreken van jouw mening.

En weet je wat het leuke is: Assertiever zijn kun je leren. Je moet wel een beetje oefenen.

 

Alex Janssen Coach en trainer assertiviteit