Werving en Selectie inrichten voor uw bedrijf

Als je jaarlijks meer dan 5 vacatures te vervullen hebt, kan het lonend zijn om zelf een Werving-en-Selectiesysteem in te richten.

Advertentie en spreadsheet

Het meest eenvoudige is natuurlijk om een advertentie te plaatsen en daarin een e-mailadres te zetten waar sollicitanten naar kunnen mailen. Je ontvangt CV’s en de motivatiebrieven en plaatst deze info op een afgeschermd deel van het bedrijfsnetwerk. Even de NAW-gegevens, telefoonnummers en e-mailadressen kopiëren in een spreadsheet en je kunt per vacature bijhouden wat er gebeurt.

Lijkt makkelijk, toch?

Het wordt natuurlijk anders als er ook gebruik wordt gemaakt van media als vacaturebanken, UWV, sociale media en dergelijke. Hier worden soms complete CV’s aangeboden, maar vaak ook links naar CV’s of LinkedIn-profielen. Het aantal kanalen waarlangs mogelijke kandidaten binnen kunnen komen neemt toe. Nog onoverzichtelijker wordt het als er papieren CV’s en brieven binnenkomen of “open sollicitaties”.

Binnen de kortste keren is het een brij van links, CV’s, brieven, e-mails, persoonlijke informatie en meer. U zult blij zijn als uw vacature vervuld is, zodat u verlost bent van al deze verschillende media… Oh ja nog wel even alle minder geschikte kandidaten op de hoogte brengen dat de vacature vervuld is!

De wanhoop nabij…

In het begin van mijn werk als recruiter heb ik ook op deze manier gewerkt en met regelmaat was ik de wanhoop nabij. Vaak nog tref ik deze werkwijze aan bij grotere bedrijven, waar HR-functionarissen krampachtig proberen grip te houden op het gehele proces.

Met ATS (Applicant Tracking Systemen) gaat het sneller, efficiënter en professioneler

Duidelijk is in ieder geval dat hier veel te winnen is. Niet alleen kan het beter, sneller en efficiënter, maar zeker ook professioneler. Een vacature is immers ook een communicatietraject met de buitenwereld en daarmee kun je positief, maar zeker ook negatief in het nieuws komen. Lees de social media daar maar eens op na.

Symion is geen reseller van professionele Applicant Tracking Systemen (ATS), maar we hebben wel ervaring met het begeleiden van bedrijven bij de implementatie hiervan. Allemaal brengen ze een grote verbetering in het Werving en Selectieproces teweeg. Dan kunnen ook de hiermee belaste HR functionarissen weer lachend naar het werk komen.

Geïnteresseerd en wilt u direct aan de slag? Klik dan hier voor onze tips

Fernando Estarippa, Managing Symion partner