Veranderen of niet veranderen, het is allebei spannend.

Veranderen, moeilijk?

Nee, veranderen is niet moeilijk!
Wat voor velen wel moeilijk is, is de gedachten aan het vertrouwde los te laten. We weten wat we hebben en zijn gewend dat hetgeen van ons verwacht wordt, we kunnen waarmaken. De weerstand tegen verandering komt voort uit onze twijfels. Twijfels over het onbekende. Dat roept drempels op in de vorm van vragen als, “Wat krijgen we er voor terug?” en “Kunnen we het wel aan?” We zijn het inmiddels gewend om risico’s zoveel als mogelijk te vermijden. Het nemen van risico’s brengt spanning en stress met zich mee en dat willen we voorkomen. Dat houdt de veranderingen tegen.

Aan de andere kant levert onze weerstand tegen veranderen en de risico’s niet aangaan op zichzelf ons ook de nodige spanning en stress op. We willen zelf wat anders of onze omgeving legt ons veranderingen op, maar we durven de drempel niet over. We weten wel dat we dingen dienen te veranderen, maar gaan het niet aan. Dat resulteert mogelijk in een verdere verwijdering van onze omgeving dan we ons bewust zijn. Verhalenvertellers zoals we zijn, hebben we voor ons zelf wel een plausibel verhaal om de verandering niet aan te gaan, maar inwendig bouwt de spanning zich verder op. Soms denken we dat als we even niets doen het allemaal wel overwaait. De kans is echter groot dat de verwijdering steeds groter wordt en daarmee ook de spanningen. Dat leidt nogal eens tot conflicten.

Veranderingen brengen dus met grote regelmaat spanningen met zich mee. Komt dat nu doordat mensen van nature de hakken in het zand zetten tegen veranderingen?

Nee! De clou is dat mensen wel willen veranderen wanneer zij daar nut en/of noodzaak van in zien, maar mensen willen niet veranderd worden. En in veel organisaties wordt te weinig stil gestaan bij het begrip van nut en noodzaak van veranderingen en ook te weinig bij de impact die veranderingen heeft op mensen. Daar ligt de sleutel om onnodige spanningen en stress te voorkomen. Bereid iedere verandering goed voor en begeleidt de gehele organisatie in dit proces. Het neemt de weerstand weg en vergroot de kans op succesvolle veranderingen.