Stop! Houd je zelf niet meer voor gek!

Hoge werkdruk

Dagelijks worden we geconfronteerd met mensen die met hoge werkdruk te kampen hebben en daar ogenschijnlijk niets aan kunnen doen. Dat doet zich ook nog eens in allerhande sectoren en omgevingen voor: in de gezondheidszorg, het onderwijs, bij de overheid, in de ICT en in de maakbedrijven. Gek toch eigenlijk, het lijkt echt een trend te zijn.

Het is in deze tijd blijkbaar niet moeilijk om je gek te laten maken: onze verantwoordelijkheid neemt al maar toe: we worden belaagd door allerhande prikkels en we moeten aan een enorme hoeveelheid regels voldoen.

In dit artikel beperk ik me maar tot mensen die leidinggeven. Vooropgesteld dat ik geen wonderen kan verrichten en jou niet zomaar van je hoge werkdruk kan verlossen, wil ik je toch wel een soort van tip geven. Wanneer je die eerlijk uitvoert, zal die je vrijwel zeker tot meer inzicht brengen.

Tips voor relaxed en efficiënt management

In de laatste nieuwsbrief (februari) heb ik je 6 tips aan de hand gedaan. Volg deze link naar de 6 tips.

Ik beweer dat je als leidinggevende invloed hebt of hoort te hebben op jouw eigen werkdruk. Je moet het kunnen regelen dat je eindelijk eens toekomt aan het uitwerken van dat briljante idee waar je al zo’n tijd mee rondloopt. Je moet het kunnen regelen dat je eens even niets doet. Dat soort momenten zijn goud waard, juist voor jouw business.

Het begint met bewustwording

Om te weten wat je kunt veranderen, moet je eerst weten wat je doet. Gebruik deze lijst (klik hier voor download) om eens te bepalen hoe jij met je tijd omgaat. Wees vooral eerlijk. Houd jezelf niet voor de gek: als je dat blijft doen, verandert er immers niets. Vul dit een week lang consequent elke dag in. En nu even geen uitvluchten, het kost je echt maar een paar minuten per dag. Van het invullen van deze lijst neemt de werkdruk niet toe!

Kijk na een week naar het overzicht en trek eens een paar conclusies. Neem daar een half uurtje voor. Meer hoeft niet. Wellicht zie je al waar je veranderingen zou kunnen aanbrengen, maar het kan ook zijn dat je nu door de bomen het bos al helemaal niet meer ziet. Je bent niet de eerste waarbij dat gebeurt. Je zult, denk ik, ook niet de laatste zijn. Daarom geven we op 24 maart een seminar waarin dit onderwerp aan de orde komt. Neem je lijst mee en zorg dat je naar huis gaat met antwoorden, waar je mee aan de slag kunt. De volgende dag al. Beloofd!

Inschrijven voor het seminar voor relaxt leidinggeven kan via deze link.