Sparren is winnen

SAMEN EN ALLEEN

Ik spreek veel ondernemers en leidinggevenden die het enorm plezierig vinden om, los van de dagelijkse beslommeringen, hun gedachten over hen zelf en hun bedrijf/organisatie te delen. Dit delen doen zij echter niet of nauwelijks met diegenen waar ze het meest mee samen werken. Er wordt binnen de organisatie veel gesproken en overlegd, maar dat beperkt zich tot de dagelijkse agenda en de uitvoering van taken en activiteiten. Dat wat besproken wordt dient effectief en functioneel toepasbaar te zijn, binnen de kaders van verantwoordelijkheden van de functies.

Ondernemers en leidinggevenden willen voor hun omgeving best zo af en toe een luisterend oor zijn, maar hun eigen gedachten, bedenkingen, twijfels en visies delen zij niet in hun directe omgeving. Dat geeft hen het gevoel met regelmaat er alleen voor te staan. Als je vraagt wat het voor hen lastig maakt om hun gedachten en bedenkingen te delen binnen het bedrijf, strand je algauw op een gevoel van voorzichtigheid, onzekerheid en beperkende overtuigingen.

Het is voor menig ondernemer en leidinggevende lastig om zich kwetsbaar op te stellen binnen de eigen organisatie. De ondernemer/leidinggevende vindt van zichzelf dat hij van alle markten thuis moet zijn en dat hij ieder probleem het hoofd moet kunnen bieden. In die gedachten is weinig of geen ruimte voor het delen van de eigen bedenkingen, twijfels en zorgen die iedere ondernemer en leidinggevende ongetwijfeld zelf ook heeft.

Ondernemers en leidinggevenden hebben, net als zijn medewerkers, dagelijks hun be- en overdenkingen. Die zijn er niet voor niets. Dat zijn gedachten die gebaat zijn bij nader onderzoek, gebaat zijn bij het uitspreken en spiegelen aan de gedachten, overtuigingen en inzichten van een ander.

SPARREN IS WINNEN

Sparren met iemand die andere overtuigingen en ideeën heeft, brengt verdieping in je eigen gedachten. Je legt jouw gedachten, be- en overdenkingen, meningen en overtuigingen naast die van iemand die niet direct betrokken is en belang heeft bij jouw uitkomsten. Op de twijfels, zorgen en gedachten schijnt een ander zijn ‘licht’ en samen vind je ruimte voor nieuwe frisse gedachten. Wat je zelf bedenkt geef je algauw meer waarde dan gerechtvaardigd is. Je gedachten delen en daarmee sparren met iemand die daar fris, neutraal en onafhankelijk naar kan luisteren helpt je niet alleen je eigen gedachten goed op een rijtje te krijgen. Andere invalshoeken en perspectieven versterken je verhaal, maken je verhaal completer en je wordt daarmee een sterkere gesprekspartner voor je omgeving. Je klanten, leveranciers, collega’s, medewerkers, etc.

Een goede sparringpartner vinden is niet altijd even eenvoudig. Het liefst vind je iemand die niet uit de directe omgeving komt. Iemand die niet direct een belang heeft, een bepaalde afstand heeft en waarmee je in vertrouwen jouw gedachten kunt delen. Een goede sparringpartner dient in staat te zijn te spiegelen, te reflecteren en ook je tegen te spreken. Daarmee ontstaat de verdieping en krijgt je verhaal meer waarheid en stevigheid.

Uitkomsten:

  • de eigen gedachten getoetst
  • overbodige gedachten geloosd
  • bevestiging van eigen gedachten
  • een stevig eigen verhaal
  • nieuwe inzichten
  • een betere gesprekspartner
  • meer rust in het hoofd

Ga het zelf ervaren, meld je aan en maak kans op een gratis sparringsgesprek!