Ondernemerschap: even proberen?

Daar lijkt het veel op. Omdat mensen hun baan kwijt raken en het nog steeds lastig is om nieuw werk te vinden, wordt menigeen “maar” ondernemer. Ik doe daar niet geringschattend over want de mensen die het betreft gaan blijkbaar niet bij de pakken neerzitten. Ze zijn beslist te prijzen in hun actiegerichtheid.

Toch is even proberen of ondernemerschap iets voor je is geen goede zaak. Een beetje te vergelijken met het Nederlandse TV programma ‘Ik vertrek’. Dat programma waarbij we ons allemaal verbazen  waarom mensen zulke grote stappen zetten vrijwel zonder feitelijke voorbereiding. Vaak gaan ze iets doen wat ze nooit hebben gedaan!  Geen wonder dus dat de kans op mislukken dan groot is.

Je droom waarmaken

Ik ben er een groot voorstander van dat mensen hun realistische dromen waarmaken en heb er grote bewondering voor als dat lukt. Maar je moet je wel realiseren dat het leven ook als ondernemer geen sprookje is. Bij die mensen waar het goed gaat, is de overgang vanuit werknemerschap vaak heel natuurlijk. Menigeen zag het al aankomen. Wellicht omdat de betrokkene er al jaren mee bezig was.  Daar waar het met grote onverwachte sprongen gepaard gaat, is voorzichtigheid geboden: er zullen zich nog veel onverwachtheden aandienen.

Is ondernemerschap zaligmakend?

Ja, voor ondernemers wel, voor anderen niet!

Ondernemers in hart en nieren hebben geen andere keuze: zij ondernemen en dat hebben ze eigenlijk altijd al gedaan. Zij moeten er niet aan denken bij een bedrijf te werken en verantwoording aan wie dan ook te moeten afleggen.

Kunnen mensen die al 25 jaar een baan hebben gehad dan geen ondernemer zijn? Jawel hoor, dat kan wel degelijk. Vaak zijn mensen in hun werk heel ondernemend en hebben ze er al vaker aan gedacht ooit ondernemer te worden. Toch is ondernemen met eigen geld heel anders. Met name omdat jij nu ineens, vaak als enige, de risico’s loopt. Dat voelt toch echt anders.

Goede voorbereiding is essentieel

Bekende Nederlandse ondernemers zeggen: je moet het gewoon doen. Ik ben het daar niet mee eens. Wel dat je het gewoon moet doen na gedegen voorbereiding, dat wel!

Je goed voorbereiden kun je doen door naar de kamer van koophandel te gaan, of naar de belastingdienst, of een goede vriend die ondernemer is te raadplegen. Je kunt veel van hen leren. Er zijn zelfs heel mooie programma’s die je begeleiden bij het zelfstandig ondernemerschap. Internet is natuurlijk ook een erg belangrijke bron.

Ik adviseer je in elk geval van harte om je goed voor te bereiden en als je je droom echt wilt waarmaken heel dicht bij jezelf te blijven. Dicht bij wie je als mens en als professional bent, wat anderen ook beweren. Het roer omgooien kan ook, maar waarom zou je meteen al de moeilijkste weg kiezen?

Zelfstandig ondernemerschap kun je op veel manieren realiseren. Het is zaak díe manier te vinden die bij jou past. Bijvoorbeeld door die commerciële strategie te ontwikkelen die jou als persoon recht doet.  Als je dat goed doet zijn de veranderingen relatief klein en te overzien.

Wat als ik het echt wil proberen?

Vraag mijn gratis tips aan door op deze link te klikken. Het verplicht je tot niets en is gratis. Ik heb honderden mensen begeleid naar ondernemerschap. Deze door de praktijk gevormde tips helpen jou op weg naar de verkenning en realisering van jouw zelfstandig ondernemerschap.

Goede zaken!

Alex Janssen, Symionaut