Leiderschap en welzijn

Welzijn

Onderwerpen als stress en verzuim staan op diverse fronten hoog op de agenda. Afwezigheid als gevolg van stress, overspannen en burn-out is in veel bedrijven en organisaties ongewenst hoog. Arbodiensten, re-integratie zijn termen die hoog scoren in een zoekmachine als google.

Het zijn thema’s, waar als gevolg van wet- en regelgeving en bedrijfseconomische belangen veel euro’s aan worden uitgegeven. Allemaal euro’s die in mijn beleving te vergelijken zijn met het paard achter de wagen spannen.

In de terminologie van welzijn kun je zeggen dat medewerkers die ziek thuis zitten onwel zijn. Ik kom in bedrijven en organisaties waar het als excuus geaccepteerd wordt bij tegenvallen resultaten. Tja, het ziekteverzuim is wel erg hoog op het moment.
Vervolgens een grote zucht en ieder gaat weer verder waar hij mee bezig is en er veranderd niets. Ja, in sommige situaties wordt nog maar eens een keer extra met de arbo dienst gebeld.

Ik zie dat als gebrek aan effectief leiderschap!

Wanneer een leider of manager geen of weinig tijd en aandacht besteedt aan het welzijn van medewerkers, keert dit vroeg of laat om in onwel zijn. Anders gezegd, wanneer leiders en managers hun verantwoordelijkheid effectief oppakken en echt aandacht en tijd besteden aan het welzijn van medewerkers, wordt uitval in veel situaties voorkomen en is ziekte verzuim nimmer een excuus.

Een effectief leider heeft drie belangrijke thema’s op zijn agenda staan welke hij maximaal dient te beïnvloeden.

  1. De ontwikkelingen
  2. Het functioneren van mensen
  3. Rendement en resultaat

Bij alle drie thema’s is het van belang in te zien dat de inzet van mensen het resultaat van de uitvoering van die drie thema’s bepalen.

Wanneer mensen worden ingezet op de juiste plek, op alles waar ze goed in zijn, zij bij de uitvoering voldoende ruimte krijgen voor autonomie is het aan de leider of manager aandacht en tijd te besteden aan de omstandigheden en de ontwikkeling van mensen. Dat betekent naast inzet en ontwikkeling tijd voor herstel en ontspanning. Dat zorgt ervoor dat onnodige stress wordt voorkomen en mensen wel zijn en blijven.

Naast het voorkomen van kosten voor arbo, vervanging, re-integratie wordt vooral voordeel behaald door de continuïteit van processen en uitvoering van activiteiten. Het komt de kwaliteit, de continuïteit, het rendement en het welzijn van mensen ten goede.

Als leiders er met aandacht wel zijn, zullen medewerkers welzijn.