Lean and the art of boerenkool

LEAN and the art of Boerenkool

LEAN duikt met regelmaat op in de media.
Bedrijven en organisaties moeten “LEAN” gaan werken om zo kosten te besparen.

Maar wat is LEAN eigenlijk? En hoe lukt het om met LEAN kosten te besparen.

Eén van de kernen van Lean is het terugdringen van “Waste”
(verspilling). Om dit op een eenvoudige wijze uit te leggen zal ik het uitleggen aan de hand van het maken van Boerenkoool. 

Dit kan op 2 manieren…. LEAN en Niet-LEAN.

Lean and the art of Boerenkool

Gebruikte ingrediënten:

  • Boerenkool
  • 5 kg Aardappels
  • Rookworst
  • Spekblokjes
  • Jus

Boerenkool – Niet-LEAN

Stap 1: We schillen 2 kg aardappels (doorlooptijd 15 minuten) en
zetten een pan op het fornuis om ze te koken. Tijdens het schillen
blijkt een deel van de aardappels zover uitgelopen dat ze weg gegooid
moeten worden. We brengen het water aan de kook en koken uiteindelijk 1,5 kg aardappels gedurende 25 minuten. De overige geschilde aardappels
gooien we weg.

We schenken een biertje in en relaxen wat op de bank.

Stap 2: Als de aardappels klaar zijn pakken we een koekenpan en bakken de spekblokjes. Doorlooptijd 10 minuten.

Stap 3: We pakken een klein pannetje en zetten de rookworst op…
pakken nog een biertje en vertrekken weer naar de bank. 10 Minuten later
is de rookworst warm.

Stap 4: We pakken een derde (grote) pan en vullen die met water. We brengen het water aan de kook en doen de boerenkool in de pan. We zetten de timer op 60 minuten (hoe lang de boerenkool gekookt moet worden is een kwestie van smaak en valt buiten dit voorbeeld). Na 60 minuten en biertje nummer 3 gieten we de boerenkool af.

Stap 5: We doen de aardappels en boerenkool bij elkaar en stampen het
tot stamppot (2 minuten). De aardappels zijn inmiddels koud geworden en we zetten het geheel weer even op het fornuis om op te warmen. (3 minuten). Omdat het geheel nu droog is, bakt het onderste deel aan en dat gooien we weg.

Stap 6: We zijn vergeten om jus te kopen en moeten langs de buren om een pakje jus te lenen. We pakken een nieuwe koekenpan en maken de jus aan. Doorlooptijd 5 minuten

Stap 7: De rookworst is inmiddels ook afgekoeld en die wordt ook weer opgewarmd (5 minuten). We scheppen het eten op en …. eet smakelijk.

De totale doorlooptijd is 135 minuten… ruim 2 uur. 

Boerenkool – LEAN

Stap 1: We zetten een grote pan met water op, doen de boerenkool erin en brengen het aan de kook. We zetten de timer op 30 minuten.

 

 

 

 

 

 

Stap 2: we schillen 1,5 kg aardappels.

 

 

Stap 3: we bakken de spekblokjes.

 

 

Stap 4: We voegen de aardappels toe aan de pan met boerenkool, brengen het geheel weer aan de kook en zetten de timer op 25 minuten.

 

 

 

 

Stap 5: Met de timer op 10 minuten doen we de rookworst ook in de pan
met boerenkool en aardappels en laten het geheel koken tot de timer
afgaat.

 

 

Stap 6: 5 minuten voor het verstrijken van de tijd maken we de jus in de koekenpan waar we de spekblokjes hebben gebakken.

 

Stap 7: de timer gaat af, we gieten de boerenkool en aardappels af en
snijden de worst… We pakken een biertje en kunnen aan tafel.

Totale doorlooptijd 60 minuten.

  

Wat is nou LEAN aan deze laatste manier van werken? Als we volgens
Lean werken, dan proberen we de 7 soorten van verspilling (Waste) op te
zoeken en te voorkomen.

  • Verspilling 1: Wachttijd. Het is duidelijke dat in het eerste voorbeeld er heel veel wachttijd zat die niet benut werd. De totale doorlooptijd is 135 minuten, terwijl het ook in 60 minuten kan.
  • Verspilling 2: Overproductie. In het eerste voorbeeld schillen we 2 kg aardappels maar dat blijkt een halve kg teveel te zijn.
  • Verspilling 3: Beweging en verplaatsing. In het eerste voorbeeld gebruiken we onnodig veel pannen die we iedere keer moeten pakken.
  • Verspilling 4: Werk opnieuw doen. De rookworst en
    de aardappelen zijn in het eerste voorbeeld weer koud geworden en moeten opnieuw verwarmd worden.
  • Verspilling 5: Defecten. Het aangebakken deel van de boerenkool dat weggegooid wordt valt onder deze categorie
  • Verspilling 6: Voorraad. Het hebben van voorraad kost geld, opslagruimte, bederf, transport… in het voorbeeld van de boerenkool is een deel van de aardappels zover uitgelopen dat ze niet meer gebruikt kunnen worden.
  • Verspilling 7: Transport. Doordat we vergeten waren om jus te kopen, moesten we langs de buren om jus te lenen. Dit betekent extra transport.

LEAN gaat dus niet over tovermiddelen, maar over de manier waarop het
werk wordt gedaan en LEAN kijkt dan ook naar de 7 soorten verspilling die in
de processen kunnen sluipen. Deze verspilling aanpakken levert
doorgaans al een grote tijdswinst (en financiële) winst op. Voor het
verbeteren van de productieprocessen zelf wordt vaak, in aansluiting op
LEAN, de methode Six Sigma gebruikt.

Eet smakelijk!