Lastige vacatures?

46,5% van de organisaties kampt met lastige vacatures

Talmark deed in  2018 onderzoek onder ruim 500 HR-managers en recruiters. Daaruit kwam onder meer naar voren dat bijna de helft van hen (46,5%) zegt momenteel te kampen met vacatures die maar niet lijken te kunnen worden ingevuld.

Wij geven graag tips om u op weg te helpen. Talent aannemen begint met een goed proces voor de werving.

 Lastige vacatures vervullen? 7 tips

 1. Onderschat uw eigen mensen niet.
  Welke talenten hebt u in huis? Is er doorgroei mogelijk vanuit andere functies?
 2. Verbreden kan ook.
  Welke horizontale stappen kunnen medewerkers zetten naar de vacatures die u niet ingevuld krijgt? Misschien met behulp van aanvullende training of coaching?
 3. Inventariseer.
  Wat heb je kandidaten te bieden? Arbeidsvoorwaarden horen daarbij, maar bied je ook een ‘purpose’? Met andere woorden: waarom willen talenten van nu bij jou het verschil komen maken?
 4. Ga voor een duidelijk en echt verhaal.
  Als het goed is, hoef je hier niet ver voor te zoeken. Een aantrekkelijke werkgever moet je in de basis al zijn. Kies een heldere boodschap die authentiek is en communiceer voortdurend ‘on-brand’.
 5. Maak communicatie persoonlijk.
  Voor veel talent is online nog altijd ‘second best ’ten opzichte van elkaar fysiek de hand kunnen schudden. Combineer online contact met een persoonlijke aanpak en face tot face contact in het vervolg van de kennismaking.
 6. Zet tooling en kanalen gericht in.
  Het middel is niet belangrijker dan het doel. Gebruik de kracht van de kanalen zelf en meet resultaten.
 7. De mens blijft het belangrijkst.
  De P van proces is belangrijk, maar de belangrijkste schakel blijft de mens. Een proces kan nóg zo goed ingericht zijn, als informatie drie weken bij een manager ongelezen op een bureau blijft liggen, heb je hier helemaal niets aan.

Mocht u een headhunter willen gebruiker voor de werving, bijvoorbeeld omdat uw doelgroep van executive professionals niet graag solliciteert, neem dan contact met ons op. Symion staat u graag bij als u oplossingen zoekt in uw zoektocht naar talent. Wij bieden oplossingen door met u mee te denken en vorm te geven als maatwerk.

Daarbij kunt u denken aan advies over:

 • Werving en arbeidsmarkt
 • Procesinrichting instroom nieuw talent
 • Second opinions bij uw benoemingen
 • Vlootschouw
 • Talentenanalyse leiderschap
 • Inzicht in uw commerciële talenten
 • Inzicht in het doorgroeipotentieel van uw huidige bemensing

De ervaren en deskundige adviseurs van Symion maken eventueel gebruik van een van de meerdere instrumenten die hen en vooral de cliënten helpen precies de goede keuzes te maken. Echter, een instrument inzetten is nooit een doel op zich. Als u meer inzicht in en begrip van uw eigen mensen wilt opbouwen, dan kan Symion een maatwerk offerte maken. Symion werkt onder andere met TMA, Papi, Insights en Q4profile.

Alette Boddendijk is als headhunter mobiel bereikbaar op +31 6 22 80 51 39.