Kans voor uw bedrijf!

Talenten van buiten de landsgrenzen, de kans voor uw bedrijf

Wanneer alle 1e,  2e en 3e generatie werknemers met een migratie achtergrond en de gastarbeiders uit Oost Europa het werk voor twee dagen neer leggen raakt de samenleving totaal ontwricht.  

Nederland kan niet zonder de talenten van werknemers van buiten de landsgrenzen. Zo zullen bij een tweedaagse staking van deze groep werknemers productiebedrijven en de andere industrie stil vallen. Groente-, tuin- en bloementeelt wordt niet verzorgt en gaat verloren, waardoor de voorraad in de winkels niet kan worden aangevuld. Maar ook de aanvoer en bevoorrading zelf zal in de knel komen, omdat het vervoer platligt. Laten we hierbij ook de ict van het betalingsverkeer niet vergeten en wat te denken van de gezondheidszorg. Kortom, Nederland is afhankelijk van burgers met een migratie verleden en tijdelijke arbeidskrachten uit Oost Europa.

Normen en waarden

Werknemers met een migratie achtergrond en zij die buiten de landsgrenzen zijn opgegroeid geven vaak een andere betekenis aan situaties en voorvallen dan Nederlandse werknemers. Mensen met roots van elders hebben andere normen en waarden meegekregen. Het arbeidsethos is. Een proactieve instelling en verantwoordelijkheid nemen wordt lang niet in alle landen en culturen als een talent gezien. In veel landen in Oost Europa en rond de middellandse zee bestaat er een duidelijke hiërarchie op de werkvloer. Daar is het juist belangrijk dat men zich bescheiden opstelt en de ‘meerdere’ respecteert. Dit laat zien dat talenten erkennen op de werkvloer cultuur gevoelig is.    

Als werkgever wilt u de talenten van alle medewerkers zo goed mogelijk benutten. Ook van werknemers met een andere culturele bagage. De praktijk laat echter zien dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de talenten die zij hebben.  

Lees, in het kader van gelijke behandeling (ook bij talentontwikkeling), een publicatie van de overheid over culturele diversiteit op de werkvloer.

Meer dan 10 jaar ervaring met management en development, vitaliteit en individuele coaching van werknemers heeft ons als Symion veel geleerd over talentontwikkeling voor werknemers met roots van elders. Op de hierboven genoemde negen thema’s zijn inmiddels tools ontwikkeld die we graag met u delen. Nieuwsgierig geworden of op zoek naar antwoorden op knelpunten die spelen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. U kunt ook rechtstreeks met Marrie bellen: 06 83941788.