Je best doen!

Heb jij je best wel gedaan?

Dat is zo’n mooie uitspraak die ik in mijn jonge jaren veel van mijn ouders meekreeg. Vooral als ik met een rapportcijfer thuiskwam dat enigszins aan de lage kant was. Dan werd vaak gezegd: Het gaat erom dat je goed je best gedaan hebt. En bij het naar school gaan zei mijn moeder vaak hetzelfde: ‘doe maar goed je best.’

Oordeel

Ik merk vaak dat mensen een zaak beoordelen vanuit de wetenschap van nu. Vaak klinkt daarin de veronderstelling door men toen zijn of haar best niet gedaan heeft. Een recent voorbeeld vind ik de toespraak van de 16-jarige Greta Thunberg tijdens een VN klimaattop.   https://joop.bnnvara.nl/nieuws/greta-thunberg-waarschuwt-vn-waag-het-niet-mijn-generatie-te-verraden

Ik betwist haar gelijk niet, maar wel dat zij een collectief verwijt aan de oudere generatie maakt. En dat ze daarmee veronderstelt dat die niet haar best heeft gedaan. ‘Wij-zij denken’ dus.

Ik voorspel Greta nu al, dat zij over 30 jaar geconfronteerd zal worden met mensen die verontwaardigd over de daden en acties van haar generatie zullen zijn. Nogmaals, ik betwist haar gelijk niet!

Verontwaardiging     

Ik heb, nader beschouwd, last van die aangedikte verontwaardiging en misschien wel omdat ik daar zelf ook wel een handje van heb. Als ik ergens namelijk een mening over heb, dan kan dezelfde aangedikte verontwaardiging mij ook parten spelen. Net als bij Greta moeten anderen eraan geloven en ben ik op mijn beurt weer verbaasd, dat men mijn standpunt niet massaal overneemt. ?

Wat dan wel?

Ik denk dat enig tijdsbesef wel op zijn plaats is, maar ook empathie. Voor zowel de persoon die een bewering doet, als voor degenen die dat ‘moeten’ ondergaan. Wederzijds begrip en respect zijn essentieel om een en ander constructief te houden.
Hoe doe je dat dan wél?
Door vragen te stellen. Een oude wijsheid dus: van beweren naar vragen stellen. Wanneer je dat goed en gedoseerd doet, met respect en waardering voor de ander, kom je naar mijn mening verder.

En wat betreft Greta Thunberg? Prima dat ze de oudere generatie eens wakker schudt. Dat heeft zeker ook waarde. Maar constructief is het naar mijn bescheiden mening niet bepaald.

Last van aangedikte verontwaardiging? 

Heeft u wel eens last van die aangedikte verontwaardiging of ziet u die bij sommige van uw mensen? Jammer, maar wees ook blij. Het betreft immers iemand met hart voor de zaak. Het is alleen daarom al zeer de moeite waard om dat constructiever te maken. Als u dat wilt kan Symion u daar zeker bij helpen. Bel maar eens voor een gesprek of stuur ons een bericht.