Help, ze is er niet vandaag!

verzuim

Ping, ping

Dinsdagochtend 07:45 uur, een sms-je van Simone; “Ik meld me ziek vandaag, ik voel me niet lekker vanmorgen, het is me allemaal even teveel. Ik weet niet wanneer ik er weer ben”.

Schrik! Simone zou vandaag een belangrijke klant ontvangen en waarschijnlijk een flinke opdracht binnenhalen. En morgen zou ze twee dagen naar een grote klant in het buitenland om de details voor de productie van volgende week te bespreken.

Allerlei gedachten gaan door je hoofd. ‘Heeft ze thuis problemen?’ ‘Zou er iets met haar gezondheid mis zijn?’ ‘Zal ze zwanger zijn?’ Daar heeft ze het allemaal niet over gehad met mij. Vreemd dat ze juist nu op dit moment mij in de steek laat en dat met een sms-je.
‘Of heeft ze misschien een uit de hand gelopen feestje gehad gisteren?’ Maar ja, dan had ze kunnen aangeven dat ze er morgen weer is. Ik heb geen idee wat me nou weer overkomt.

Ja, en ik moet het maar weer oplossen!

Soortgelijke situaties en gedachten over situaties komen iedere dag voor in veel bedrijven en organisaties. Ongewenste en onverwachte afwezigheid van medewerkers die schijnbaar een belangrijke taak of functie hebben binnen de organisatie. Dat deze situaties ongewenst zijn zal duidelijk zijn, maar zijn deze situaties ook zo onverwachts als dat ze lijken te zijn?

Signalen

Een goed leidinggevende heeft aandacht voor zijn medewerkers. Een leidinggevende met aandacht heeft oog en oren voor de signalen die medewerkers dagelijks afgeven. Dat kunnen zeer uiteenlopende signalen zijn en over het algemeen hebben medewerkers reeds meerdere signalen afgegeven alvorens zij afhaken. Een leidinggevende die signalen serieus neemt gaat daarover in gesprek en ontdekt wat de waarde en de impact zijn van die signalen. Dat wil niet zeggen dat leidinggevenden voor alles een oplossing dienen te hebben, aandacht voor signalen geeft al ruimte voor medewerkers om er zelf wat mee te doen. Daarnaast is het aan een leidinggevende om de omstandigheden te creëren waarin medewerkers naar behoren, naar tevredenheid, naar vermogen en plezier hun werk kunnen doen.

Leidinggevenden die geen of weinig aandacht hebben voor signalen van medewerkers of daar niets mee doen, moeten niet verrast zijn wanneer medewerkers op enig moment afhaken.

Herken je je enigszins in bovenstaande, neem eens vrijblijvend contact op.

Symion
Gerke van Zalk

Mensen verdienen meer!