Hé ZZP’er: Wees niet timide, wordt hybride!

Het is populair aan het worden. Al meer dan 12% van de ruim 700.000 ZZP’ers houdt er een parttime dienstbetrekking op na naast een bestaan als ondernemer. Dit betekent een vorm van hybride-ondernemerschap (of hybride werknemerschap zo u wilt) die zowel bij de overheid als in de marktsector interessant is. Bij de overheid is het Ministerie van Binnenlandse zaken aan het bekijken of zij haar eigen ambtenaren moet gaan helpen bij het stimuleren van parttime ondernemerschap onder andere om als organisatie flexibeler en ondernemender te worden. Bij de meeste bedrijven kijkt niemand ervan op als je naast je baan er een bedrijfje op na houdt, dat wil zeggen zolang als er geen concurrentie wordt bedreven en de bedrijfsgeheimen niet worden misbruikt.

Waarom hybride-ondernemer worden?

Maar waarom zou je hybride-ondernemer willen zijn? We moeten gissen naar de motieven van die 12%, voor zover mij bekend is het nooit echt onderzocht. Maar een voor de hand liggend antwoord is dat ‘being hybrid the best of both worlds’ is.
Immers als werknemer ben je toch verzekerd van een uitkering bij werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Je doet mee als werknemer aan de opleidingen die de werkgever betaalt. Je gaat mee met personeelsuitjes, je kerstpakket staat klaar aan het eind van het jaar en je bouwt ook nog pensioen op.

En als ondernemer kan je in weinig tijd of met weinig energie veel geld verdienen als je het slim aanpakt. Zeker met onze 24 uurseconomie en de internettechnologie kan er ook ’s avonds en in het weekend zaken worden gedaan (Zo typ ik dit stukje op mijn ‘vrije’ zaterdagochtend op St. Maarten terwijl ik hier doordeweeks aan het werk ben) Daarnaast profiteer je van een veelheid aan fiscale tegemoetkomingen die je als ondernemer geniet, zoals winstvrijstelling, investeringsaftrek en de zelfstandigheidsaftrek.

Verzekering als hybride-ondernemer

Natuurlijk ben je ook maar parttime verzekerd als je parttime werkt, maar veel fulltime ZZP’ers hebben helemaal niets geregeld voor hun arbeidsongeschiktheid en hun pensioen. En dan is iets beter dan niets, toch?
En nog los van de financiële voordelen en regelingen, we leven in onzekere tijden. Komt die 2e dip in de economie toch nog, dan is een parttime baantje misschien toch wel lekker omdat er geen externen worden ingehuurd. Maar wordt de crisis bezworen en gaan we toch weer groeien, dan gaan bedrijven vaak als eerste mensen inhuren omdat ze nog geen mensen in dienst durven nemen.

Soms worden hybride-ondernemers als pseudo-ondernemers weggezet.
Maar hybriditeit is logisch in onzekere tijden en vult het gat op tussen werknemer en ondernemerschap. Niets om je voor te schamen dus.

Mark Bassie, Symiongeassocieerde