Druk, druk druk, Moet dat nou?

Ligt het aan mij of merkt u dat ook? Het is vakantietijd en mensen blijven maar druk. Druk met het alledaagse werk, met de voorbereidingen op de vakantie, het nog even snel afmaken van losse eindjes. Kortom druk!

Begrijpelijk en veel mensen doen het zo, maar is dat dan ook de beste manier/verstandig? Ik maak een vergelijking met sporters en verken of we van hen iets kunnen leren.

Bedrijfsatleet  

Hoewel ik wel wat aan sport doe, ben ik zelf geen sporter. Sporters vind ik wel heel interessant, zeker als je op hun inzet en drijfveren inzoomt en kijkt hoe zij te werk gaan. Ooit las ik het boek ‘De bedrijfsatleet’, dat een en ander heel goed inzichtelijk maakt. Ik citeer: Energiemanagement, waarbij het draait om een optimaal evenwicht tussen onze mentale, emotionele en fysieke batterijen, is niet langer ‘nice to have’ maar een ‘must have’.

Kort gezegd: zorgen voor balans. Sporters weten dat: je moet regelmatig intensief trainen, maar niet te lang, je moet goed eten, maar niet te veel, je moet je dagelijks ontspannen, maar je niet aan uitspattingen te buiten gaan, je moet een goede nachtrust nemen, die niet te lang en niet te kort is.

Alleen bij de gratie van de goede balans op deze aspecten bereikt de (top) sporter zijn doel.

Hoe doen werkende mensen dat dan?

Hoor mij eens generaliseren; alsof iedereen dat op dezelfde manier aanpakt! Toch zien we een rode draad: we werken te lang, we eten niet, te laat, of verkeerd, we komen nauwelijks aan ontspanning toe en slapen onrustig.

Geen wonder dat de batterij dan langzamerhand leeg raakt. En om er nog even een doem-idee tegen aan te gooien: mijn batterij raakt in de vakantie toch weer opgeladen? Helaas, het is slechts schijn. Menigeen voelt immers de energie snel wegstromen als men weer met werken begint.

Het is dus zaak te streven naar permanente balans. Het helpt al door minimaal eens per dag even aandacht aan jezelf en aan je eigen welbevinden te schenken. Let wel er zijn tientallen redenen te bedenken waarom dat nu even niet kan, maar geloof mij nu maar, het werk is er na jouw vakantie ook echt nog wel.

Dus:

Besteed regelmatig, liefst dagelijks, aandacht aan jezelf: stel jezelf regelmatig de vraag: wat heb ík aan dat wat ik doe. Dat is niet egoïstisch, maar noodzakelijk. Wanneer je je zelf verwaarloost, kun je de ander niet meer goed dienen. Als een sporter geen rust neemt raakt die uit vorm of misschien wel overtraind. Net als een sporter moeten ook wij herstellen om te kunnen pieken!

Dat aandacht geven aan jezelf kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld door goede coaching, of door het volgen van een workshop, of door eens een kopje koffie met mij te drinken. Als je het op prijs stelt neem ik de stroopwafels mee.

Alex Janssen, Business coach