Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!

Van de week ook weer op de radio … Wij Nederlanders zijn veel te calvinistisch, we houden niet van opscheppen en “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” is ons credo.

Maar als recruiter vraag je ook niet om “superhelden”, maar wel om een eerlijk verhaal over kunnen en kennen.

Je mag best vertellen waar je goed in bent… graag zelfs. In een gesprek kun je dat verder onderbouwen. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst op gesprek zien te komen en daar zit nut en noodzaak van het vertellen waar je goed in bent. Je CV is je toegangskaartje voor het gesprek.

Culturele verschillen

Wie wel eens internationaal heeft geworven ziet dan ook wel gelijk de verschillen in culturen, zeker wat inhoud van CV’s betreft.

3 maanden stage opgeklopt naar General management positie

In veel buitenlanden wordt veel meer opgegeven over de sterke kanten van de kandidaten. Die sollicitanten zijn veel meer gewend om de eigen sterke kanten naar voren te brengen. Maar ook hier willen kandidaten wel eens doorschieten, waarbij de eigen lofzang zelfs de capaciteiten van superhelden zou doen verbleken.

Sommigen zijn wel erg sterk in het opkloppen van de inhoud van de functie. Zo wordt een halfjaar stage gepresenteerd als een senior management functie met bijbehorende strategische verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

En dan de kandidaat voor de positie van Manager International Warehousing, die trots op de foto staat in overall voor zijn vorkheftruck….niet geschoten is altijd mis, nietwaar?

30 jaar ervaring op half A4’tje

Het omgekeerde komt ook voor … 30 jaar ervaring op een half A4’tje met alleen een opsomming van data en functiebenamingen. Dan doe je je eigen carrière toch echt wel geweld aan.

We houden niet van opscheppen, maar zeggen waar je goed in bent, is geen opscheppen. Schrijf eerlijk over waar je goed in bent en onderbouw het bij voorkeur ook.

Ik heb dan ook menig sollicitant nog wel eens begeleid in het verbeteren van het eigen CV.

Dus… wees niet te bescheiden, maar overdrijf het ook niet!

Vergeet ook LinkedIn niet

Vergeet ook niet je CV en je LinkedIn profiel gelijk op te laten lopen. LinkedIn is een bron waar veel recruiters gebruik van maken. De inhoud van je CV zal zeker ook terug te vinden moeten zijn in je LinkedIn profiel… en ook daar geldt, wees niet te calvinistisch.

Dat geeft wel te denken…

Over een goed CV is veel nagedacht, er is veel tijd aan besteed en ervaring met het opstellen van een CV zie je dan ook snel terug.

Maar ja…. dat geeft ook wel weer te denken? Zit er achter een minder goed CV misschien een goede medewerker die geen ervaring heeft hoeven opdoen met het opstellen van een goed CV?

Lees ook het blog over “Werven… visitekaartje voor het bedrijf

Fernando Estarippa – Recruiter en Business analist – Lid eigenaar van Symion.