De bodywarmer; er is zoveel meer mogelijk als je je uitspreekt

De uitdaging

Afgelopen januari was het weer zover; met mijn oudste zoon Maarten de uitdaging opgepakt om in Oostenrijk mee te doen met de alternatieve elfstedentocht en dus 200km te schaatsen.

Ook al hebben we dat vaker gedaan, elke keer is het weer een nieuwe uitdaging. Deze keer vooral vanwege de sneeuw die de hele dag op ons neerdwarrelde. Het zorgde ervoor dat ik het, met nog zo’n 40km te gaan, koud kreeg. Het warme jack dat ik wel mee genomen had, had ik eerder die dag al aan Maarten uitgeleend.  Ik zag geen oplossing en nam mijzelf voor tegen beter weten in, gewoon maar vol te houden.

Het onoplosbare probleem

Bij de volgende doorkomst langs de finish (het waren dit jaar rondjes van 12,5 km) sprak ik even mijn vrouw. Ze keek mij bezorgd aan en vroeg wat er was. ‘Ik heb het koud’ was mijn antwoord. Ook zij zag dat ik mijn warme jack al had uitgeleend en kon niet anders zeggen dan dat ze geen oplossing voorhanden had.

Toch een oplossing

Terwijl ik even naar het toilet ging, sprak mijn vrouw de eerste de beste schaatser aan die de 200 km er al op had zitten en zei tegen hem; ‘mijn man heeft het koud en moet nog 25 km, kun jij iets voor hem betekenen?’. Groot was haar verbazing toen de beste man meteen zijn bodywarmer uittrok en zei; ‘pak deze maar en kijk maar hoe ik hem weer terug krijg’.

Toch de finish gehaald

Door dit mooie gebaar heb ik, met de geleende bodywarmer, op een gezonde manier ook nog de laatste 25km kunnen schaatsen en ben ik niet onderkoeld geraakt. Ik was zo blij dat ik mijn probleem toch had gedeeld. Uit volkomen onverwachte hoek was er precies de oplossing gekomen die ik nodig had.

De moraal

Dit voorval van mijzelf is precies wat ik ook vaak zie bij ondernemers, leidinggevenden, professionals en vele anderen. Als ze een probleem hebben waar ze geen oplossing voor zien, denken ze dat er ook geen oplossing is. Ze houden het probleem voor zich en modderen voort. Wat ik hen gun is dat ze het lef hebben hun probleem wel te benoemen en te ervaren dat er oplossingen zijn, waar ze zelf nooit bij stil hebben gestaan.

De bodywarmer

Als u op uw werk niet lekker in uw vel zit, u niet weet hoe u wel lekker kunt werken met uw personeel of wat dan ook; ik ontdek graag samen met u of ik uw ’bodywarmer ‘kan zijn.

Eldert van der Molen, Symion partner en coach