Andere omgeving, andere gedachten

Verleden week was ik er een weekje tussenuit. Niets bijzonders, want in deze tijd doet bijna heel Nederland dat wel een keer.

Ik was op een kamp waar gelijkgestemden met techniek in de weer waren: modelvliegtuigbouw. We hebben alle weersomstandigheden zo’n beetje beleefd, behalve ijzel en sneeuw.

In zo’n week is het heerlijk om samen met anderen te zijn, maar soms ook om eens even heel rustig te observeren wat anderen doen. En inderdaad, dan kom je er achter dat ook modelvliegers net mensen zijn.

Observeren

Zo zie je dat sommigen een wat grotere bewijsdrang hebben dan anderen en voortdurend hun gelijk willen bewijzen. Bij anderen zie je dat ze veel meer open staan voor de mening en de inbreng van anderen. Wat opviel is dat er bij dat die open houding juist nieuwe dingen bedacht en ontdekt worden. Niet dat dat nu allemaal wereldschokkende uitvindingen waren, maar zeker werkte het proces van bedenken, proberen, maken en testen wel inspirerend op allen die daar hun bijdrage aan leverden. Én bij de mensen die er alleen maar naar keken.

In het kamp staat de lol centraal, en niet zo zeer de innovaties. Ik kan het niet bewijzen, maar ik vermoed wel dat de sfeer van gelijkwaardigheid, en het ervaren van lol hielp om tot innovatie en vernieuwing te komen. Zeker is dat ideeën die tijdens het kamp werden ingebracht, thuis met weer anderen een vervolg krijgen.

Inzicht

Dat inzicht helpt ons ook in de zakelijkheid en in het bedrijfsleven. Het hebben van plezier kan wel eens beter en effectiever werken dan heel erg gericht te zijn op ‘beheer en controle’.

Door mensen te laten doen wat goed voor hen is en hen eigen verantwoordelijkheid te geven, komen er dingen op gang en gaan krachten werken in het voordeel van de continuïteit van het bedrijf.

Tot slot: geloof me niet op mijn woord, maar observeer zelf maar eens en verbaas je. Je wordt er gegarandeerd wijzer en blij van.

Alex Janssen, bewustmaker.