De sleutel naar vrijheid

Jan Boekestijn

Als hardloper heb ik meerdere keren last van een blessure gehad. Op zo’n moment is het verstandig rust te nemen en zeker niet te forceren. Ik ben dan niet vrij in mijn keuzes om mee te doen met bijvoorbeeld een halve marathon. Dat lukt fysiek niet. Op dat moment beperkt mijn fysieke gesteldheid mijn mogelijkheden en maakt mij dan voor dat stukje onvrij.

Iedereen die ooit een gebroken been, of ander letsel heeft gehad, weet dat daarmee beperkingen ontstaan. Soms zelfs zo erg dat je je zelf bijvoorbeeld niet kunt aankleden.

Zoals je door een blessure of ander fysiek letsel gevangen kan zitten, kun je ook psychisch beperkingen ervaren. In mijn praktijkervaring als coach en trainer blijkt dat heel veel mensen zich gevangen voelen door psychische belemmeringen. Hierdoor komen kwaliteiten niet (goed) tot hun recht, blijft er veel potentie liggen en/of beperken mensen zich in hun mogelijkheden. Veel mensen doen daardoor dingen die ze liever niet doen. Of doen niet wat ze liever wel zouden doen. Vaak gebeurt dat om je ‘aangepast’ te gedragen. Soms gaat dat zo ver dat je ‘baalt van je zelf’.

Dit ‘aangepaste gedrag’ gebeurt heel vaak onbewust. We hebben er niet eens erg in dat we ‘gevangen’ zitten. Voor de betrokken persoon is de situatie al zo normaal dat het niet eens opvalt dat er sprake is van beperkingen. Die heeft zich er onbewust mee verzoend. Dat vind ik erg jammer en onnodig. Het is eigenlijk een vorm van verspilling die heel goed is te verhelpen.

Ik heb hierover een boek geschreven. In dit boek wil ik de lezer, aan de hand van praktijkvoorbeelden, meenemen langs verschillende theorieën die helpen te begrijpen hoe zo’n ‘gevangenschap’ ontstaat, hoe zich dat manifesteert en wat je er aan kunt doen. Dat laatste is natuurlijk erg belangrijk.

Wanneer je weet dat je er last van hebt, dan wil je ook oplossingen om er vanaf te komen, om je zelf te bevrijden.

Dit boek biedt meerdere sleutels die de weg naar vrijheid kunnen openen.

Het boek is te koop in de Symion shop als e-book en hard-copy. Bekijk de preview om een indruk te krijgen van de inhoud.