
Symion uitje 2022
300 Eenvoudige vragen en weetjes over Rotterdam
Vraag 1. Rotterdammers staan bekend om het geven van bijnamen aan gebouwen, objecten en andere zaken in Rotterdam. Zo heeft iedereen wel eens gehoord van de Koopgoot… maar wat is de echte echte naam van deze verzonken winkelstraat?
Antwoord: De Beurstraverse. Tijdens het jaarlijkse foodfestival dat in de Koopgoot wordt gehouden, wordt deze tijdelijk omgedoopt tot “Kookgoot”.
Vraag 2. Naar welke 16de eeuwse theoloog zijn verschillende Rotterdamse instituten vernoemd?
Antwoord: Desiderius Erasmus. Zo is er de Erasmusbrug, de Erasmus Universiteit, het Erasmus Medisch Centrum (EMC), maar ook de Erasmusstraat.
Vraag 3. Iedere Rotterdammer kan je zeggen waar het Doelenplein is, maar het Doelenplein is op Google Maps niet te vinden. Wat is de echte naam van het plein?
Antwoord: Schouwburgplein. Aan het Schouwburgplein ligt ook het concert- en congresgebouw De Doelen die daarmee onbedoeld haar naam heeft geleend aan het plein.


Vraag 4. Jules Deelder stond bekend als de Nachtburgemeester van Rotterdam. Welke bekende artiest heeft ooit bij Jules Deelder thuis geslapen?
a. Mick Jagger
b. Jimi Hendrix
c. Leonard Cohen
Antwoord: Jimi Hendrix; In 1967 was Jimi Hendrix in Nederland voor een optreden waar Deelder ook aanwezig was. Deelder zat echter ongeïnteresseerd met zijn rug naar het optreden. Na een tijdje werd Deelder aan zijn jasje getrokken. Jimi Hendrix wilde hem even spreken en gaf hem bij wijze van begroeting een joint van exceptionele proporties. Deelder nam een paar hijsen en zag sterren voor zijn ogen. Hij vroeg waarom hij moest komen en Hendrix vroeg waar Deelder zijn jasje had gekocht. Deelder antwoordde: ´In Rotterdam´. Hendrix vroeg of dat net zoiets was als Amsterdam, want die stad vond hij maar niks. Vanaf toen was de vriendschap geboren. Deelder antwoordde dat Rotterdam een veel betere stad was.
Vraag 5. Welk, uit Rotterdam afkomstig, gerecht/ snack is zelfs in de Nepalese hoofdstad Kathmandu verkrijgbaar?
Antwoord: De kapsalon; Deze in Rotterdam-Delfshaven uitgevonden caloriebom is op steeds meer plekken te vinden in onder meer de landen Belgie, Duitsland, Marokko, Tsjechië en Polen. De lijst breidt nog steeds uit.
Vraag 6. In 1953 werd het beeld “De Verwoeste Stad” van Ossip Zadkine onthuld. Ken je enkele Rotterdamse bijnamen van dit beeld?
Antwoord: Er zijn meerdere bijnamen in omloop, “Jan met de klauwtjes”, “Jan met de handjes”, maar de leukste vind ik “De Manager, z’n klauwe staan verkeerd, hij kijkt de andere kant op en heb geen hart in z’n donder”.
Vraag 7. Wat is de, inmiddels in heel Nederland bekende, bijnaam van het beeld “Santa Claus” van de artiest Paul McCarthy (zie voorpagina).
Antwoord: Kabouter Buttplug, maar of de maker Paul McCarthy blij is met deze bijnaam is de vraag.
Vraag 8. De Euromast is gebouwd in 1960… Ter ere van welk evenement is deze toren in Rotterdam gebouwd?
Antwoord: De Floriade; de allereerste versie van de tuinbouwtentoonstelling werd in 1960 in Rotterdam gehouden.
Vraag 9. Hoe wordt de Erasmusbrug door de Rotterdammers genoemd?
Antwoord: Gewoon Erasmusbrug; een bijdehante niet-Rotterdammer heeft wel eens de naam “De Zwaan” geopperd, maar geen enkel rechtgeaarde Rotterdammert laat zich een bijnaam opdringen… en al helemaal niet als die van een niet-Rotterdammer afkomstig is.




Vraag 10. Rotterdam is mede vanwege de grote haven de stad met de meeste nationaliteiten van Nederland. Hoeveel nationaliteiten staan er ongeveer geregistreerd in Rotterdam?
Antwoord: 174 nationaliteiten. Deze worden onder meer weergegeven door de 230 vlaggenmasten op de Boompjes … overigens is op 27 februari de Russische vlag verwijderd!
Vraag 11. Rotterdam kent 3 2-Michelin sterren restaurants … noem er één (tip: we zijn er vlak langs gelopen).
Antwoord: Restaurant Fred, FG Food Labs en Parkheuvel; Parkheuvel ligt aan het park onder aan de Euromast.
Vraag 12. Het vroegere belastingkantoor was gevestigd aan de Puntegaalstraat in Rotterdam. Wat was de, bij de Rotterdammers, meer bekende benaming van deze straat?
Antwoord: Puntegaalstraat = Plukjekaalstraat
Vraag 13. Welke van onderstaande bekende Nederlanders zijn NIET in Rotterdam geboren? (Meerdere antwoorden mogelijk)
a) Ruud Lubbers
b) Jules Deelder
c) Desiderius Erasmus
d) André van Duin
e) Joseph Luns
f) Willem Estarippa (opa)
g) Henry Estarippa (vader)
h) Fernando Estarippa (ondergetekende)
Antwoord: Erasmus en ondergetekende. Erasmus heeft wel in Rotterdam gewoond, maar is in Gouda geboren.
Vraag 14. Waar is Metro een afkorting van? (volgens de Rotterdammers)
Antwoord: Met Een Tyfusgang Rotterdam Onderdoor
Vraag 15. Hoe heet het recent geopende nieuwe deel van museum Boijmans van Beuningen?
Antwoord: Het Depot
Vraag 16. Op het Wijnhaveneiland staat de Red Apple, een rode woontoren die vooral Aziatische bewoners heeft vanwege de rode (geluks)kleur. Hoe noemen de Rotterdammers deze Red Apple woontoren?
Antwoord: Sambaltoren; door de opvallend hoge concentratie van bewoners uit Azie.
Vraag 17. De Rijnhavenbrug vormt de verbinding tussen de haven en Katendrecht. Hoe wordt deze brug ook wel genoemd?
Antwoord: De Hoerenloper; Katendrecht was lange tijd de “warme” buurt voor de zeelui die in Rotterdam aanmeerden. Dit was een korte verbinding met de wal.
Vraag 18. Hoe heet de voormalig Nederlandse maatschappij die een scheepvaartverbinding onderhield tussen Nederland en de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor is het huidige Hotel New York.
Antwoord: Holland Amerika Lijn (HAL); staat nog steeds op de gevel van Hotel New York.
Vraag 19. In welk jaar kreeg Rotterdam stadsrechten?
- 1299
- 1340
Antwoord: In 1340
Vraag 300. We gaan eten op de SS Rotterdam. Wat is de SS Rotterdam?
a. Een stoomschip
b. Gewoon een stukje grond in Rotterdam
Antwoord: Uiteraard is de SS Rotterdam een (Stoom)schip, maar doordat het al lange tijd aan de wal ligt en niet meer in een droogdok onderhouden zal worden, kon het schip niet meer voldoen aan de zware eisen die tegenwoordig aan een schip, haar keukens, hutten, sanitair en andere toegankelijke ruimtes, gesteld worden. Om aan deze extra hoge eisen te ontkomen, is de SS Rotterdam nu geregistreerd als een hotel -restaurant op Rotterdamse grond en niet meer als schip te water.


