Goed leiderschap brengt een team verder!

Meesterschap haalt het beste in mens en teams naar boven!

Het vereist meesterschap om als dirigent een team van musici tot grootse prestaties te brengen, net zoals het meesterschap vraagt van een leidinggevende om een team van medewerkers tot grootse resultaten en ontwikkeling te begeleiden.

Hoe maak je het verschil als leidinggevende?

Het verschil maken begint bij leiderschap. Leiderschap gaat in de kern over het ‘in en met de spanning’ zijn. In die spanning ontstaan vraagstukken. Dit geldt voor iedereen persoonlijk, maar dat speelt ook in een team, tussen teams en in een organisatie als geheel. Hoe je als mens omgaat met deze vraagstukken creëert jouw werkelijkheid. Dit geldt net zo voor een team of een gehele organisatie.

Persoonlijke vraagstukken gaan altijd over jezelf en daarmee over je talenten. Dat is hetzelfde bij collectieve vraagstukken. Die gaan over de context, de organisatie als geheel én de mensen met hun talenten die bij het vraagstuk betrokken zijn.

Vraagstukken zijn daarmee een mooie ingang om je leiderschap ontwikkelen. Welke vraagstukken kom je steeds tegen, wat kost je energie, welke talenten heb je om hierbij in te zetten en verder te ontwikkelen? Als je daar grip op hebt kun je de stap maken naar meesterschap om niet alleen het beste uit jezelf maar vooral ook uit je team en organisatie te halen.

Het oplossen van vraagstukken is van alle tijden. Als leidinggevenden weten we daar alles van. Hoe zet je vraagstukken in voor het ontwikkelen van je leiderschap? En hoe zet je vraagstukken in om de stap naar meesterschap te maken?

Gebaande paden

Hoe vinden we meestal antwoorden op vraagstukken? We zijn gewend oplossingen te vinden via een paar vertrouwde routines, vaste patronen: dit zijn onze gebaande paden, ingesleten gewoontes. Die waren ooit effectief, maar gaan in de loop van de tijd minder goed werken. Ze kosten meer energie en leveren meer spanning op. Dit zien we in ons persoonlijk leven en ook in ons werk. Vraagstukken lijken steeds taaier en patronen blijken steeds hardnekkiger.

Hoe kunnen vraagstukken ons dan verder brengen?

Nieuwe wegen

Wij geloven dat het vraagstuk zelf de antwoorden in zich heeft. Antwoorden die tot duurzame oplossingen kunnen leiden. Die jou en de organisatie energie geven. Door je eigen vraagstukken en ook collectieve vraagstukken gezamenlijk te onderzoeken, met gebruik van de beschikbare talenten, los je vraagstukken op een diepere laag op. Talenten kunnen zich zo steeds meer ontwikkelen. Zo genereer je energie en ontwikkel je je team, terwijl je een structurele bijdrage aan het oplossen van vraagstukken levert.

 

Twee samenhangende en interactieve masterclasses

In deze masterclass ontdekken en verkennen we nieuwe wegen die je kunnen helpen werkelijke antwoorden te vinden. We doen dit in twee samenhangende masterclasses.

Leiderschap

Hoe ga je om met spanningen tussen jou en je mensen, binnen je team of organisatie, tussen teams? Hoe kun je je persoonlijke vraagstukken inzetten om je eigen talenten en daarmee je eigen werkelijke oplossingen te ontdekken?

Meesterschap

Hoe kun je organisatievraagstukken gebruiken als ingang naar duurzame organisatieontwikkeling, om het beste uit de talenten van je team te halen?

Interactief

In de masterclasses zorgen we voor veel interactie. Korte theoretische inleidingen verbinden we met ervaringen & inzichten van deelnemers en trainers. We werken niet alleen met gesproken en geschreven tekst maar ook met (film-)beelden. Met kleine opdrachtjes, zowel individueel als in sub groepjes, ga je nieuwe wegen ontdekken. 

Vanzelfsprekend plaatsen we alles in de context van je eigen omgeving en leer je de inzichten praktisch toe te passen.

Opbrengsten

 • Je gaat naar huis met inzichten over hoe je vraagstukken kan gebruiken in combinatie met talentontwikkeling en organisatieontwikkeling.
 • Je krijgt inzicht in je eigen leiderschap, je vertrouwde aanpak en je kunt ervaring opdoen met nieuwe wegen op weg naar meesterschap.
 • Iedere deelnemer krijgt een handzame tool mee om het geleerde in de eigen praktijk toe te passen.

Trainers/begeleiders: Richard Ferweda en Jan Boekestijn

Richard en Jan kennen elkaar ruim 20 jaar. In hun samenwerking als leidinggevende en als adviseur hebben zij ervaren hoe zij elkaar onderling versterken en inspireren. Hoe zij elkaars talenten helpen te ontwikkelen aan de hand van uiteenlopende vraagstukken, in hun persoonlijke leven en in hun werk.

Beiden hebben uitgebreide leidinggevende ervaringen en zijn, via verschillende wegen, nu zelfstandig adviseur. Hun samenwerking is gebleven en komt samen in deze masterclass. Daarin geven zij door wat zij zelf hebben ervaren en geleerd, zodat anderen daar ook van kunnen profiteren.

Een nadere kennismaking:

Richard Ferweda

Richard is een gedreven trainer, adviseur en ontwikkelaar. Kan op een vanzelfsprekende manier ideeën in de vorm zetten, en vorm gebruiken om tot nieuwe inzichten te komen. Op basis van zijn ervaringen heeft hij het concept AEVY ontwikkeld. Een concept om organisatiemagie te creëren. Organisatiedromen en -ambities maak je waar, door uit te gaan van vraagstukken in de dagelijkse praktijk. Door het oplossen van vraagstukken te zien als basis voor zowel persoonlijke als collectieve ontwikkeling, krijg je bewustere, slimmere, betere en leukere organisaties.

Jan Boekestijn

Jan is een enthousiaste trainer. Hij heeft jarenlang ervaring als leidinggevende, trainer, coach en procesbegeleider. Creatief, vindingrijk en optimist. Ziet snel kwaliteiten in mensen en helpt de ander deze te ontwikkelen en effectief in te zetten. 
Op basis van zijn ervaringen heeft hij een boek geschreven: ‘De sleutel naar vrijheid’. Hierin legt hij uit hoe mensen uit een, vaak door henzelf gecreëerde ‘gevangenis’, kunnen ontsnappen. En hoe ze daardoor een sprong in hun ontwikkeling kunnen maken. Meer hun natuurlijke kwaliteiten kunnen inzetten.

Praktische zaken:

 • Twee bijeenkomsten op donderdagen: 21 september (leiderschap) en 12 oktober (meesterschap)
 • 15.00 – 19.30 uur (met een lichte maaltijd)
 • Locatie Symion: Prins Willem-Alexanderlaan 301, 7311 SW Apeldoorn
 • Prijs 795,- (ex. Btw)
 • Doelgroep: leidinggevenden met enige ervaring (directeuren, managers, teamleiders) die sturing geven aan een of meer teams.
 • Combi profit – non-profit
 • Maximumaantal deelnemers: 12
 • Wil je eerst meer informatie of gewoon een overleggen, bel dan met Richard: 06 1583 3975, of met Jan: 06 4426 4418